Χριστίνα Αποστολίδη: «Μετά από κάθε βιβλίο, νιώθω ότι έχω κατανοήσει λίγο καλύτερα τον εαυτό μου, αλλά και την κόρη μου»

Μια συνέντευξη για το παιδικό βιβλίο και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Η συγγραφέας Χριστίνα Αποστολίδη συνομιλεί με την Κέλλη Κρητικού και με αμεσότητα και ειλικρίνεια απαντά για τη συγγραφή, την κόρη της, τις ιστορίες που δημιουργεί και την πρωταγωνίστρια του νέου της βιβλίου που έχει συνεπάρει κοινό και κριτικούς.

Ασχολείστε με τον χώρο του μάρκετινγκ. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο;

Ξεκίνησα να γράφω όταν η κόρη μου ήταν 3 χρονών περίπου για να μην ξεχνάω τις ιστορίες που της διηγούμουν. Το πρώτο μου βιβλίο «Ο λύκος και η πεταλούδα» γράφτηκε ως δώρο στην κόρη μιας φίλης μου που αγαπούσε πολύ τους λύκους!

Γιατί παιδικά βιβλία; Τι σας γοητεύει στη συγγραφή τους;

Νομίζω ότι μέσα από τη συγγραφή παιδικών κι εφηβικών βιβλίων, προσπαθώ να λύνω προβλήματα – προβλήματα που είχα εγώ ως παιδί και δεν αντιμετωπίστηκαν τότε ή προκλήσεις που συναντώ σαν γονιός. Μετά από κάθε βιβλίο, νιώθω ότι έχω κατανοήσει λίγο καλύτερα τον εαυτό μου, αλλά και την κόρη μου και ότι την έχω πλησιάσει λίγο περισσότερο.

Στην εποχή της εικόνας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πόσο εύκολο θεωρείτε ότι είναι να κεντρίσει ένας συγγραφέας το ενδιαφέρον των εφήβων;

Δεν είναι εύκολο, αλλά δε νομίζω ότι φταίνε τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο κάτι που πάντα ίσχυε, το χάσμα γενεών. Οι έφηβοι έχουν τη δική τους κουλτούρα, γλώσσα, θέματα που τους απασχολούν… Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ παρατηρητικός και να τους ακούει πραγματικά για να γράψει ένα κείμενο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

«Χόρεψε μαζί μου». Μια σύγχρονη, ιδιαίτερη, συγκινητική ιστορία που με αμεσότητα και ωραία πρόζα καταφέρνει να μιλήσει στην καρδιά των εφήβων. Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτή την ιστορία;

Αφορμή ήταν,όπως συνήθως μου συμβαίνει, η σχέση μου με τη δική μου κόρη. Συχνά θέλει να μου πει κάτι κι εγώ δεν έχω τον χρόνο ή την ενέργεια να την ακούσω. Έτσι προέκυψε ένα μικρό διήγημα για ένα κορίτσι που είναι ερωτευμένο με ένα αγόρι, προσπαθεί να το πει στη μαμά της, αλλά εκείνη είναι πολύ απασχολημένη με τις δουλειές του σπιτιού για να την ακούσει. Αργότερα,  το κείμενο αυτό έγινε ο πρόλογος του μυθιστορήματος «Χόρεψε μαζί μου».

Η πρωταγωνίστρια, η Ισμήνη, είναι κωφή. Είναι μια κοπέλα με πείσμα, με αποφασιστικότητα, με πάθος για τον χορό, που διεκδικεί τη θέση της με κάθε τρόπο. Είναι εύκολο για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες και ειδικές ανάγκες να κατακτήσουν τα όνειρά τους στη σύγχρονη Ελλάδα; Τους παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες;

Χωρίς να είμαι ειδική στο θέμα, θα έλεγα πως όχι. Από τις συνομιλίες μου με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και γονείς στα πλαίσια της έρευνας για το βιβλίο, συμπέρανα ότι έγκειται πάρα πολύ στους ίδιους να κυνηγήσουν ή και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους. Αν δεν υπάρχει πείσμα, γνώσεις αλλά και χρήματα, τα παιδιά με αναπηρίες δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους, αλλά και να ζήσουν μια καθημερινότητα με τις ανέσεις που τα μη ανάπηρα άτομα θεωρούμε δεδομένες.

Το βιβλίο αυτό διακρίθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Συντροφιά το 2021. Πώς νιώσατε με αυτή τη διάκριση;

Πολύ μεγάλη χαρά και τιμή, καθώς ήταν η πρώτη μου απόπειρα στην εκτενή φόρμα. Μέχρι τότε, έγραφα κυρίως ιστορίες βραχείας φόρμας. Η βραδιά της απονομής ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς διακρίθηκε με έπαινο και ένα άλλο κείμενό μου στην κατηγορία του διηγήματος. Πήρα πολύ θερμά σχόλια που με ενθάρρυνανστα επόμενά μου βήματα στον χώρο.

Εκτός από ιστορίες, γράφετε και παιδικά τραγούδια.  Να περιμένουμε λοιπόν και μια θεατρική διασκευή με δική σας μουσική για το «Χόρεψε μαζί μου»; Θα σας ενδιέφερε να μπείτε στον μαγικό κόσμο του θεάτρου;

Τι ωραία ιδέα! Μακάρι να υπάρξει μια τέτοια προοπτική. Μου φαίνεται ότι θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και η συνεργασία μεταξύ κωφών και ακουόντων ηθοποιών.

Μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία, θέατρο, ταξίδια. Ταξινομήστε τα με βάση τις δικές προτεραιότητες.

Δεν μπορώ να τα βάλω όλα μαζί; Ας προσπαθήσω να τα ιεραρχήσω! Λοιπόν, τα ταξίδια και τα βιβλία πάνε πρώτα και μαζί, γιατί και τα βιβλία ταξίδια είναι. Ακολουθούν μουσική και θέατρο για την πραγματική απόλαυση που προσφέρουν. Τις σειρές,αν και στην τρίτη θέση, καθόλου δεν τις υποτιμώ, μου και μας κρατούν οικογενειακώς συντροφιά σχεδόν καθημερινά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα της ημέρας;

Το βράδυ, όταν έχουν τελειώσει όλες οι υποχρεώσεις και χαλαρώνω με ένα ποτήρι κρασί και μια ταινία ή σειρά ή κουβέντα.

Τραγούδι που ακούτε ξανά και ξανά το τελευταίο διάστημα.

To “Heroes” του David Bowie.

Τι αγαπάτε στην περιοχή που μένετε;

Το ότι βλέπω καθημερινά τη θάλασσα.

Καφές ή τσάι;

Αυθόρμητα θα πω «καφές», αν και ποτέ δε θα πω όχι σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι τα χειμωνιάτικα απογεύματα!


Το βιβλίο της Χριστίνας Αποστολίδη «Χόρεψε μαζί μου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Leon Liu on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *