«Βαριέμαι»: Μια πικρή κοινωνική σάτιρα με τονωτικές δόσεις χιούμορ

Γράφει η συγγραφέας Τέσυ Παπαθανασίου

«Βαριέμαι» του Αργεντινού συγγραφέα Ρικάρντο Ταλεσνίκ, ένα βραβευμένο θεατρικό έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον.

Μια πικρή κοινωνική σάτιρα με τονωτικές δόσεις χιούμορ, μας παρουσιάζει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης για λίγες παραστάσεις.

Το έργο πολύ εύστοχα στηλιτεύει τις καταπιεστικές σύγχρονες εργασιακές συνθήκες και τονίζει τη θλίψη στη ζωή του μέσου ανθρώπου, που χωρίς να βάζει προτεραιότητες τα όνειρά του παλεύει να χωρέσει στα κουτάκια που άλλοι έφτιαξαν για αυτόν.

Τικ τακ, άλλη μια μέρα που το ξυπνητήρι θα χτυπήσει. Όταν ο Νέστορας, ένας υπάλληλος πολυεθνικής, αποφασίζει πως έχει δικαίωμα απλά να Βαριέται, και απέχει από τις υποχρεώσεις του κάνοντας έτσι τη μικρή του επανάσταση, θα τους βρει όλους, (φίλους, συγγενείς, εργοδότη, τα κανάλια, την ίδια την κοινωνία) απέναντί του και θα αντιληφθεί πως ακόμα μια φορά θα προσπαθήσουν να τον εκμεταλλευτούν.

Οι καταστάσεις κωμικοτραγικές, θα σας κάνουν να γελάσετε και να προβληματιστείτε.

Φοβερός συμβολισμός η σκηνή με τα ψίχουλα, και ξεκάθαρο κατηγορώ η τελευταία ατάκα της Περάλτας.

Ο θίασος καταπληκτικός, αντάξιος πολλών επαγγελματιών που έχω δει στο θέατρο και γενικά μια καλοδουλεμένη παράσταση που προσφέρεται στους θεατές δωρεάν.

ΥΓ. Το συγκινητικό κομμάτι της υπόθεσης ήταν τα καθίσματα της αίθουσας που έχουν τη δική τους ιστορία. Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν ως κειμήλιο από τη φλεγόμενη Σμύρνη, από το Αμερικάνικο κολλέγιο θηλέων στο μετέπειτα Orlinda Pierce college στο Ελληνικό. Συντηρήθηκαν και σήμερα κοσμούν τη Δημοτική θεατρική σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».


Photo by Austin Ban on Unsplash

Το βιβλίο του Ρικάρντο Ταλεσνίκ «Βαριέμαι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Το μυθιστόρημα της Τέσυ Παπαθανασίου "Λουκουμόσκονη" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *