…μέχρι ο αναρχικός να δικαιωθεί.

Γράφει η συγγραφέας Τέσυ Παπαθανασίου

Μια βόμβα στην Αγροτική τράπεζα του Μιλάνου, το 1969, στάθηκε αφορμή να πυροδοτήσει αυτό το έργο που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Καταγγελία έναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, απο θρησκεία, δικαιοσύνη, χρήμα, πολιτική, βία, δογματισμό, φασισμό, κοινωνικοπολιτικά συστήματα… μέχρι κάθετί που απομονώνει τον άνθρωπο. Γιατί “ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να είναι μοναχός”.

Ο Ντάριο Φο, νομπελίστας συγγραφέας, γράφει ένα έργο αφιερωμένο στον “τυχαίο” θάνατο ενός αναρχικού στα γραφεία της αστυνομίας. Το ύφος ακροβατεί ανάμεσα στο σατιρικά πικρό και το καυστικά χιουμοριστικό, έτσι ώστε να μη σε αφήνει στιγμή να αφαιρεθείς. Οι χαρακτήρες βγαλμένοι κατευθείαν από την comedia del arte, με κεντρικό ήρωα έναν παλιάτσο που οι μεταμορφώσεις του γίνονται καθρέφτης ώστε να δούμε όλη την κοινωνική αναλγησία και που η ασημαντότητά του τον καθιστά τελικά επικίνδυνο.

Η ομάδα των ηθοποιών βγάζει μια ενέργεια εκρηκτική κι ασίγαστη. Ειδικά ο πρωταγωνιστής, κάνει έναν άθλο ερμηνευτικό χρησιμοποιώντας το σώμα του σαν ηλεκτρομαγνητικό κύμα που τρέχει αέναα. Στα μεγάλα ατού της παράστασης η ζωντανή μουσική στη σκηνή και οι στίχοι των τραγουδιών.

Το συγκεκριμένο έργο, από τότε που γράφτηκε δεν σταμάτησε ποτέ να έχει παρουσία στις θεατρικές σκηνές. Το φοβερό όμως είναι πως κάθε φορά ανεβαίνει μια διαφορετική διασκευή του, ακριβώς για να έχει την ανάλογη απήχηση. Ο ίδιος ο δημιουργός του έλεγε πως: «ένα έργο δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις, ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»

Αυτό ακριβώς πέτυχε η παράσταση, να εναρμονιστεί με το σήμερα και να στοχεύσει στο συναίσθημα, ενσωματώνοντας κομμάτια της επικαιρότητας …μέχρι ο αναρχικός να δικαιωθεί.


Η θεατρική παράσταση “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” του Ντάριο Φο παίζεται στο θέατρο Γκλόρια.

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας

Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος

Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν: Πάνος Βλάχος,Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Παναγιώτης Κατσώλης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος

Μουσικός επί σκηνής: Βάϊος Πράπας

photo credit: https://tetartopress.gr/o-tychaios-thanatos-enos-anarchikoy-epistrefei-sto-theatro-gkloria/

photo credit: https://www.athinorama.gr/theatre/3002328/o-tuxaios-thanatos-enos-anarxikou-bombardizei-ton-efisuxasmo-mas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *