«Τα πτώματα δεν πληρώνουν»: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ανηλεές όπως και ο κόσμος μας

Γράφει η συγγραφέας Έλενα Χουσνή για το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας στην πρώτη υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο (ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολλές ακόμη) μας παραδίδει μια ιστορία γεμάτη πτώματα, χρήμα, ιδιόρρυθμους ήρωες και καταιγιστική πλοκή. «Όλα θα τελείωναν με αίμα» σκέφτεται εις εκ των πρωταγωνιστών και η πρόβλεψή του θα επιβεβαιωθεί. Ο Ντετέκτιβ Νετούνο, ένας αφανής εκκεντρικός άντρας ζει σε ένα μπούνκερ, κρυμμένος από τον κόσμο και αποκομμένος στην δική του πραγματικότητα που ορίζεται από την συλλογή ακριβών αυτοκινήτων, σπάνιων χειρογράφων και μουσικής αλλά και βιομηχανικής κατασκοπείας. Η μνήμη του, ελλειπτική, έχει απωλέσει κομμάτια από την ζωή του. Αυτή, ωστόσο, η «κακοτεχνία» του μνημονικού του αντισταθμίζεται, θαρρείς, από την ικανότητά του να προβλέπει το μέλλον, αφού στιγμιότυπα μερικών δευτερολέπτων, εισβάλλουν θραυσματικά, προειδοποιώντας και σώζοντάς τον ενίοτε ακόμη και από τον θάνατο.

Όλοι εναντίον όλων θα παίξουν στην χορογραφία ενός παιχνιδιού θανάτου και επιβίωσης μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Κόφης ή Μπάμπης Μπακόπουλος, σκληρός, άνθρωπος της νύχτας, κάτοικος Λάρισας και παντρεμένος με την Σάντι θα έρθει αντιμέτωπος με την απαγωγή του γιου του Νίκου, 12 ετών και διαβητικού.

Ο Μακ ή Γάλλος θα σχεδιάσει την απαγωγή του μικρού με την βοήθεια δύο πληρωμένων εκτελεστών του Μπιλ και του Χίκοκ και θα ζητήσει από τον Κόφτη λύτρα ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Γιατί αυτό το ποσό; Γιατί τόσα είχαν κλέψει ο Κόφτης και ο αδελφός του από έναν εργολάβο και τα είχαν κρύψει μέχρι να καταλαγιάσει ο αχός από την υπόθεση και να «ρίξουν» το χρήμα στην αγορά.

Με την απαγωγή του παιδιού, η γυναίκα του Κόφτη, Σάντι θα ζητήσει την βοήθεια του πρώην φίλου της Νετούνο.  Η ζωή του μικρού κινδυνεύει αν δεν λάβει την ημερήσια ένεση ινσουλίνης που χρειάζεται και οι απαγωγείς, αδίστακτοι και αποφασισμένοι δεν θα διστάσουν να τον σκοτώσουν αν δεν λάβουν τα λύτρα που ζητούν.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας χτίζει στο βιβλίο του ένα σύμπαν χαρακτήρων που μοιάζουν γκροτέσκοι. Απάτριδες με όρους κοινωνικούς, ασύδοτοι και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης με όρους ψυχολογικούς, αδίστακτοι με όρους σκέψης και αποφασισμένοι με όρους δράσης. Στην ιστορία πρωταγωνιστές είναι όμως και το χρήμα, η σκληρή παραβατικότητα αλλά και η μοναξιά των κυκλωμάτων αυτών. Όλοι εναντίον όλων θα παίξουν στην χορογραφία ενός παιχνιδιού θανάτου και επιβίωσης μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Δημήτρης Μαμαλούκας μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στην κόλαση, χωρίς περιστροφές. Μας σπρώχνει να περπατήσουμε στα μονοπάτια του χρήματος αλλά και της μοναξιάς. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ανηλεές όπως και ο κόσμος μας και ανοιχτό σε όλα τα «κακά» δαιμόνια της εποχής αλλά και κάθε εποχής.

Η γραφή είναι κοφτή και διατηρεί ένα εξαιρετικά γρήγορο tempo καθώς τα μικρά κεφάλαια εναλλάσσονται και οι ήρωες μοιάζουν να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, προθανάτια ή επιθανάτια. Ο Δημήτρης Μαμαλούκας τοποθετεί την ιστορία του στην ελληνική επαρχία, ίσως για να μας υπενθυμίσει πως και εκεί δεν λείπουν τα πτώματα. Και εκεί η διαδρομή του χρήματος αφήνει αυλάκια αίματος στο πέρασμά της. Και τελικά όπως και ο ήρωάς του, δρομέας μεγάλων αποστάσεων τις νύχτες, τα πτώματα του Δημήτρη Μαμαλούκα θα διατρέξουν κι αυτά μεγάλη απόσταση στους νυχτερινούς επαρχιακούς δρόμους για να παραμείνουν στο τέλος… σιωπηλά!Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα «Τα πτώματα δεν πληρώνουν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Logan Meis on Unsplash

Το τελευταίο βιβλίο της Έλενας Χουσνή "Παγωμένο νερό" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα
https://www.polytroponbooks.com/kyfanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *