Συμβουλές για δώρα από μια βιβλιοφάγο προς… όλους τους άλλους

Γράφει η Γιώτα Βασιλείου

Ένα βιβλίο μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να λάβει κάποιος που τα αγαπάει. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ένας διαχρονικός τίτλος, ένα βιβλίο/έργο τέχνης, μια δερματόδετη ανθολογία, μπορούν να κρύβουν μέσα τους τα όνειρα και τις επιθυμίες του τελικού τους αποδέκτη. Γι’ αυτό και τα καλύτερα δώρα, είναι εκείνα τα οποία έχουν απαιτήσει το χρόνο, τον προβληματισμό και κάποιες φορές και αρκετούς από τους οικονομικούς πόρους του αγοραστή. Το γεγονός λοιπόν ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο, ενέργειά και σπαζοκεφάλιασε για να βρει ποιο βιβλίο θα χαρίσει, αυτομάτως προσδίδει στο δώρο, νέα και πολύ μεγαλύτερη από την αγοραστική του αξία. Ιδίως αν ο παραλήπτης είναι συλλέκτης ή βιβλιόφιλος που παίρνει στα σοβαρά το χόμπι του.

Αρχικά ας δούμε μερικά ερωτήματα όπως τα είδη ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα βιβλίο και στη συνέχεια θα βυθιστούμε σε ένα brainstorming προκειμένου να βρεθεί το τέλειο δώρο που θα χαρίσεις στο αγαπημένο σου πρόσωπο.

Αγορά σπάνιων, παλαιών ή μεταχειρισμένων βιβλίων

Πρώτο και βασικότερο μέλημά σου πρέπει να είναι η άριστη κατάσταση του βιβλίου. Όταν αγοράζεις μέσω του διαδικτύου πρέπει να διαβάζεις πολύ προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες στην περιγραφή του βιβλίου, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις και να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

Τα τυπικά κριτήρια για την κατάσταση ενός αντιτύπου, τα οποία και πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα, είναι τα εξής:

•             Καινούργιο: Που σημαίνει ολοκαίνουργιο, χωρίς ελαττώματα

•             Σαν καινούργιο: Μεταχειρισμένο χωρίς ατέλειες

•             Πολύ καλή: Μεταχειρισμένο με πολύ μικρές ατέλειες

•             Καλή: Παρουσιάζει σημάδια φθοράς

•             Μέτριο: Παρουσιάζει εμφανή σημάδια φθοράς

•             Κακή: Σημαντική φθορά του αντιτύπου, με λεκέδες ή γραφή στο εσωτερικό αλλά δε λείπουν σελίδες και μπορεί να διαβαστεί.

Για οποιαδήποτε άλλη περιγραφή η συμβουλή μου είναι να μην προχωρήσεις στην αγορά του αντιτύπου.

Επειδή δυστυχώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να σε εξαπατήσουν, καλό είναι, εάν δε γνωρίζεις το άτομο με το οποίο συνδιαλέγεσαι, να βεβαιωθείς ότι όντως υπάρχει το βιβλίο το οποίο διαπραγματεύεσαι, πριν προχωρήσεις στην πληρωμή του. Για παράδειγμα, μια βιντεοκλήση όπου θα δεις ζωντανά το βιβλίο θα ήταν μια λύση ή φωτογραφίες από συγκεκριμένες σελίδες που θα ζητήσεις εσύ (πχ τις σελίδες 6, 67, 234 και 462).  Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπατηθείς αλλά τουλάχιστον έτσι θα νιώθεις ότι έκανες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να το αποφύγεις.

Αποστολή και κόστος

Σημαντικό! Σημαντικό! Σημαντικό! Όταν πρόκειται να κάνεις δώρο για ειδική ημερομηνία μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να το παραγγείλεις ή να το στείλεις. Εσένα νομίζεις περιμένουν οι έμποροι κι οι μεταφορικές; Σκέψου μόνο τι θα συνέβαινε εάν το σούπερ τέλειο βιβλίο που βρήκες για τον/την αγαπημένο/η σου βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη. Χρειάζεται χρόνος για να οργανωθεί η παραγγελία και εν τέλει να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του το δέμα. Άσε που αν το λάβεις εγκαίρως έχεις κι όλο το χρόνο μπροστά σου, να του κάνεις κι ένα περιτύλιγμα της ανθρωπιάς, γιατί δεν φαντάζομαι να περιμένεις ότι θα σου έρθει τυλιγμένο και με φιόγκο;

Όταν κάνεις λοιπόν την παραγγελία σου από το διαδίκτυο κι ιδίως όταν πρόκειται από site του εξωτερικού, εκτός από τα έξοδα αποστολής, τα ασφάλιστρα κτλ, βασικό είναι να τσεκάρεις και την εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης. Τόσο οι τιμές όσο και οι ημερομηνίες παράδοσης μπορεί να διαφέρουν πολύ από τον έναν πωλητή στον άλλο. Μην διστάσεις να πληρώσεις λίγο παραπάνω αν σου δίνεται η επιλογή ταχύτερης αποστολής, ιδίως αν έχεις συγκεκριμένη ημερομηνία που θες να κάνεις το δώρο σου (αυτό που λέγαμε παραπάνω). Επίσης, συμβουλή από παθούσα: Ασφάλισε το πακέτο σου, ιδίως εάν πρόκειται για κάτι μεγάλης αξίας. Σε περίπτωση που χαθεί, δε θα λάβει το αγαπημένο σου πρόσωπο ποτέ το δώρο του αλλά εσύ τουλάχιστον, θα λάβεις στο ακέραιο τα χρήματά σου πίσω.

Τι βιβλίο να αγοράσω οέο;

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Για να βγάλεις άκρη απάντα στα παρακάτω ερωτήματα:

1.            Σε ποιον απευθύνεται το βιβλίο;

2.            Έχει αγαπημένο συγγραφέα;

3.            Ποιος είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας;

4.            Τι του αρέσει να διαβάζει περισσότερο;

5.            Του αρέσουν τα κόμικς ή εικονογραφημένα βιβλία;

6.            Του αρέσουν οι επιστήμες; Ασχολείται με τη θρησκεία;

7.            Διαβάζει παιδικά βιβλία;

8.            Είναι συλλέκτης; Τι συλλέγει;

9.            Έχει κάποιο ιδιαίτερο χόμπι; Παθιάζεται με κάτι;

10.          Του αρέσει τα ταξιδεύει; Έχει αγαπημένο προορισμό;

Tip: Μια κρυφή ματιά στη βιβλιοθήκη του ατόμου ή ακόμα και στα social media ή και στο λογαριασμό του στο Goodreads, είναι σπουδαία πηγή πληροφόρησης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και κράτα σημειώσεις. Σίγουρα θα βρεις την άκρη του νήματος και θα καταφέρεις να αγοράσεις το τέλειο αντίτυπο για τον αγαπημένο σου βιβλιοφάγο.

Ακόμη μερικά κόλπα

Μπορείς να ξεκινήσεις την έρευνα σου ξεκινώντας στις λίστες των νικητών των μεγάλων βραβείων των τελευταίων ετών Nobel, Booker, Edgar, κτλ. Ή μπορείς να προσθέσεις και μια προσωπική πινελιά, κάνοντας μια αναζήτηση για τους νικητές της χρονολογίας στην οποία γεννήθηκε ο παραλήπτης.

Μια πρώτη έκδοση θα μπορούσε να είναι το ιδανικότερο δώρο όχι μόνο για ένα καθιερωμένο συλλέκτη αλλά και για ένα νεόκοπο. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν δεόντως. Στα παλαιοβιβλιοπωλεία έχω βρει κατά καιρούς φανταστικές πρώτες εκδόσεις σε εξαιρετικές τιμές. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και πολλή όρεξη για ψάξιμο. Φυσικά, εάν το δώρο προορίζεται για έμπειρο συλλέκτη, πρέπει να βεβαιωθείς πρώτα ότι ο τίτλος που έχεις στο μυαλό σου δεν υπάρχει ήδη στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Θα είναι κρίμα κι άδικο να μπεις σε τόσο κόπο και το δώρο σου να μη λάβει την προσοχή που του αξίζει.

Ο παραλήπτης του δώρου σου αγαπά τα κλασικά; Μπορείς να αναζητήσεις αγαπημένους κλασικούς τίτλους σε εικονογραφημένες εκδόσεις και μάλιστα αν διαθέσεις αρκετά χρήματα μπορείς να βρεις μερικές φανταστικές εναλλακτικές. Επίσης, κλασικές δερματόδετες εκδόσεις, με χαρακτικά και χρυσοτυπίες δεν είναι τόσο ακριβά όσο οι πρώτες εκδόσεις, ωστόσο δεν παύουν να είναι πανέμορφα και αξιόλογα δώρα για κάθε περίσταση.

Αν ο παραλήπτης του δώρου σου έχει κάποιον πολύ αγαπημένο συγγραφέα, τότε ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο βιβλίο του, είναι κάτι που σίγουρα θα του φτιάξει τη μέρα και το μήνα μη σου πω. Αν πάλι μιλάμε για υπογεγραμμένη πρώτη έκδοση, του έχεις φτιάξει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Βέβαια εδώ προκύπτει το καυτό ερώτημα: Και πως μπορώ να είμαι σίγουρος/η ότι η υπογραφή είναι αυθεντική; Χμμμ… Εκτός κι αν είσαι επαγγελματίας γραφολόγος μάλλον δε μπορείς, ωστόσο στο ίντερνετ υπάρχουν βοηθητικά άρθρα που μπορούν να κατευθύνουν τα βήματά σου και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εξαπάτησής σου.

Υπογεγραμμένο αντίτυπο vs αφιερωμένο αντίτυπο:

Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Μη μπερδεύεσαι. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε απλά την υπογραφή του συγγραφέα ενώ στη δεύτερη περίπτωση εκτός από την υπογραφή του, ο συγγραφέας έχει γράψει και δυο λόγια ως αφιέρωση σε κάποιον. Προσωπική μου άποψη είναι ότι εκτός κι αν ο συγγραφέας ζει και βασιλεύει κι έχει ο ίδιος αφιερώσει το βιβλίο στον παραλήπτη σου, προτιμότερο είναι το δώρο σου να είναι απλά υπογεγραμμένο. Φαντάσου να χαρίσεις στην αγαπημένη σου έναν συλλεκτικό τόμο που να έχει αφιέρωση “To my beloved wife Mary”…

Αυτά είχα να σου πω κι ελπίζω να σε κατατόπισα. Αν έχεις ακόμη αμφιβολίες για το τι δώρο μπορείς να κάνεις σε ένα βιβλιόφιλο, μη ξεχνάς ότι υπάρχουν και χιλιάδες άλλα είδη, για όλα τα βαλάντια, που εμείς τα βιβλιοσκούληκα εκτιμάμε ιδιαιτέρως, όπως θήκες για τα βιβλία, φακοί για νυχτερινή ανάγνωση, σελιδοδείκτες, αναλόγια και χίλια δυο άλλα. Όρεξη και χρόνο να έχεις και σίγουρα κάτι θα βρεις. Αρκεί αυτό που θα μας κάνεις δώρο να το έχεις πάρει με την καρδιά σου. Γιατί το σίγουρο είναι ότι εμείς θα το κρατήσουμε βαθιά στη δική μας!


photo credit: https://tolstoytherapy.com/best-feel-good-books/

photo credit: https://falcontravelers.com/collections/engraving

photo credit: https://www.onlinehaendler-news.de/e-recht/rechtsfragen/32040-wir-wurden-gefragt-preisgebundene-buecher-verschenken

photo credit: https://www.webuybooks.co.uk/blog/how-to-sell-vintage-books-online/?fbclid=IwAR3m6c5SXjuPoLsAwmiKdFIkcRP2TPb_XRVQ7htZMJty2G-nLSTLn8l3yIQ

Η Γιώτα Βασιλείου είναι blogger και φανατική αναγνώστρια
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *