«Στο σκοτάδι είμαστε όλοι ίδιοι»: Ένα ψυχολογικό θρίλερ που τραβάει βίαια τον αναγνώστη στην άβυσσο των σελίδων του

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Με μια εκπληκτική εισαγωγή που καθηλώνει, το ψυχολογικό θρίλερ της Τζούλια Χέμπερλιν τραβάει βίαια και απότομα τον αναγνώστη στην άβυσσο των ηρώων του και τον κρατάει σφιχτά αναγκάζοντάς τον να αντικρίσει κατάματα τις πληγές που έχει αφήσει πάνω τους ο αδυσώπητος χρόνος. Όλα κινούνται στον ρυθμό της μικρής, κλειστής κοινωνίας, όπου ψέμα και αλήθεια γίνονται ένα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και όσοι προσπαθούν να ξεδιαλύνουν συμπεριφορές και καταστάσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διαταραγμένες προσωπικότητες των κατοίκων που αντιδρούν χωρίς λογική και κυρίως χωρίς ηθικούς φραγμούς.  Βραδυφλεγές αλλά απολαυστικό, ένα σκοτεινό θρίλερ που δεν επιτρέπει τίποτα να βγει στο φως χωρίς κόστος.

Δέκα χρόνια κλείνουν από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της τσιρλίντερ Τρούµανελ Μπράνσον και του πατέρας της Φρανκ, με μοναδικό στοιχείο ένα αποτύπωμα με το αίμα της δεκαεννιάχρονης κοπέλας. Η μικρή κοινωνία εξακολουθεί να είναι ακόμα συγκλονισμένη, όχι για τον πατέρα, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος ρημαγμένος και βάναυσος, αλλά για το πανέμορφο κορίτσι. 20000 αφισοκολλήσεις έγινα στην πάροδο του χρόνου και 52 κόκαλα ελέχθησαν για DNA, χωρίς αποτέλεσμα. Οι αφίσες με το πρόσωπό της εξακολουθούν να είναι κολλημένες σε καίρια σημεία, σαν να μην έχει χάσει κανείς την ελπίδα να βρεθεί. Σαν να κρατούν ζωντανή την υπόσχεση του τότε, πως θα τη βρουν. Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων, φαίνεται να ταράζει και πάλι τα νερά στην κλειστή κοινωνία αφού η πλειονότητα των πολιτών θεωρούν πως ο αδερφός της κοπέλας, ο Γουάιτ, είναι ο δράστης, αν και ο τότε αρχηγός της αστυνομίας Τάκερ δεν βρήκε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται παραπάνω όταν μαθαίνουν πως κάποιος είδε να έχει ο Γουάιτ στο φορτηγό του μια κοπέλα, και ζοφερά σενάρια αρχίζουν να διαδίδονται με τρομακτική ταχύτητα.

Η αστυνόμος Οντέρ Τάκε, κόρη του εκλιπόντος αρχηγού, αναλαμβάνει να κάνει μια επίσκεψη στο σπίτι που φυτοζωεί ο Γουάιτ παρέα με τις αναμνήσεις και τις ψευδαισθήσεις του. Πριν δέκα χρόνια, οι δυο τους ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Μέχρι εκείνο το μοιραίο βράδυ, στις 7 Ιουνίου 2005, όπου μετά από ένα τραγικό ατύχημα η Οντέτ έχασε το πόδι της και ο Γουάιτ την αδερφή του. Τα άπειρα χειρουργεία της πρώτης και ο εγκλεισμός του δεύτερου σε ψυχιατρική κλινική, τους αποξένωσαν και οι καθένας κλείστηκε στις ενοχές του και άφησαν τον χρόνο και τις ανασφάλειες να τους χωρίσουν.

Τώρα, η Οντέτ έρχεται αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική αποκάλυψη: ο Γουάιτ φιλοξενεί ένα τραυματισμένο κορίτσι που έχει μόνο ένα μάτι, το οποίο περιμάζεψε από τον δρόμο και δεν ξέρει ούτε ποια είναι ούτε πώς βρέθηκε εκεί. Την έχει ονομάσει Έιντζελ και την εμπιστεύεται στην Οντέτ για να μην βρεθεί η φοβισμένη κοπέλα μπλεγμένη στα δίχτυα του συστήματος.

Η παρουσία της Έιντζελ αλλά και η επέτειος των δέκα χρόνων, πυροδοτεί στην  Οντέτ την ανάγκη να σώσει την κοπέλα αυτή, αλλά και να ψάξει πιο βαθιά για την εξαφάνιση της φίλης της Τρούμανελ. Ξεπερνάει φοβίες, βγάζει τους σκελετούς από την ντουλάπα, ανακρίνει ακόμα και όσους δεν θέλει, βάζει στο στόχαστρο τους πάντες και δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες. Παλεύει με τον εαυτό της και τα δικά της συμπλέγματα και ενοχές, αντιμάχεται τα συναισθήματά της και τελικά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δολοφόνο…

Η δύναμη αυτή του μυθιστορήματος είναι κρυμμένη στους τρεις πρωταγωνιστές, που ορμούν πάνω στον αναγνώστη με πάθος και δεν του επιτρέπουν να πάρει ανάσα. Τρεις χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι ταυτόχρονα. Με φοβίες και ανασφάλειες, ειδικά οι δύο κοπέλες που έχουν υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα τους –ακρωτηριασμός, μερική τύφλωση- αλλά και με ισχυρή θέληση για να τα καταφέρουν, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και το παρελθόν τους, να αντιμετωπίσουν όσα τους στοιχειώνουν, ακόμα και με προσωπικό κόστος, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές σε απόλυτη ισορροπία και πειστικοί μέχρι το τέλος.

Φανταστική ατμόσφαιρα που γεννούν οι λυρικές περιγραφές. Δυνατή πένα, ζωντανές εικόνες, ενώ ο αναγνώστης νιώθει να τον τυλίγει το σκοτάδι, η υγρασία, η τρέλα, και μπαίνει σε έναν κόσμο όπου δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό. Οι πικραλίδες, το φορτηγό, η λίμνη, η πίστη, όλα σηματοδοτούν κάτι ουσιώδες για την εξέλιξη της πλοκής και δύσκολα μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει τη σύνδεσή τους, πριν η συγγραφέας αποφασίσει να ενώσει όλα τα στοιχεία. Πλούσια πλοκή με πολλούς υπόπτους, καλοστημένες ανατροπές, ωραίο στήσιμο των επιμέρους ιστοριών και σκηνές που εντυπώνονται στο μυαλό.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ για το αποτύπωμα που αφήνει το παρελθόν στην ψυχή.


Το μυθιστόρημα «Στο σκοτάδι είμαστε όλοι ίδιοι» της Τζούλια Χέμπερλιν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by h heyerlein on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *