«Στον 5ο όροφο της Νομικής» κρύβεται ένας συναρπαστικός γρίφος

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε προκαλεί να ανακαλύψεις πρώτος την αλήθεια

Με αφοπλιστική απλότητα, στακάτο ρυθμό και μελετημένες κινήσεις, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης στήνει το σκηνικό μιας πολύπλοκής αστυνομικής υπόθεσης υιοθετώντας τη φόρμα ενός κλασικού whodunit μυθιστορήματος και εμποτίζοντάς το με σύγχρονα στοιχεία. Παίζοντας με τις φωτοσκιάσεις που διαγράφουν στους τοίχους της Νομικής οι κινήσεις των ηρώων, ο συγγραφέας ξετυλίγει έναν συναρπαστικό γρίφο με πολλούς υπόπτους και εκπληκτικά δομημένες ανατροπές που οδηγούν τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο εικασιών και παραπλανήσεων. Γρήγορες εναλλαγές, ανακρίσεις, διασταυρώσεις καταθέσεων, επιβεβαιώσεις άλλοθι και μια ατμόσφαιρα πρώτης γραμμής ενώνονται αριστοτεχνικά και κόβουν την ανάσα μέχρι το αληθοφανές φινάλε.

Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολογίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει λίγο μετά τις 11 το βράδυ, το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου. Πριν προλάβει να αντιδράσεις, δολοφονείται άγρια και ο ίδιος.  Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας. Ξεκινά τις ανακρίσεις όσων γνώριζαν τα θύματα ρίχνοντας όμως κυρίως το βάρος στους συναδέλφους και συνεργάτες τους. Η Ολυμπία Δανέλλη, η Βέρα, Ο Ιωάννης Βέλλης, ο Μαυρίδης, η Στρωμπάκου μπαίνουν στο στόχαστρό του και προσπαθεί μέσα από τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες που του δίνουν να βρει το σημείο μηδέν, δηλαδή εκείνο το σημείο που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Θα καταφέρει να λύσει το παζλ ή μήπως ο δολοφόνος έχει κάνει το τέλειο έγκλημα και θα μείνει ατιμώρητος;

Σε μια εποχή όπου το αστυνομικό μυθιστόρημα δέχεται συνεχώς προσμίξεις από άλλα είδη και υιοθετεί όλο και περισσότερο τον σαγηνευτικό τηλεοπτικό ρυθμό, το μυθιστόρημα «Στον 5ο όροφο της Νομικής» έρχεται για να θυμίσει στους λάτρεις του μυστηρίου πόσο σημαντική είναι η απλότητα, οι καθαρές γραμμές και οι ορθολογικές, ρεαλιστικές λύσεις σε μια πλοκή που στηρίζεται αποκλειστικά στην αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου αλλά και των κινήτρων του. Χτίζοντας με σαφήνεια και διαύγεια βήμα βήμα την πλοκή του, ο συγγραφέας δίνει την σκυτάλη στον Μάρκου και τον αφήνει ελεύθερο να δράσει. Και εκείνος, αποφασισμένος να ρίξει φως και να ανακαλύψει την αλήθεια, σκιαγραφεί τα προφίλ των υπόπτων, ελέγχει κάθε τους λέξη πολλάκις, προσπαθεί να ερμηνεύσει στάσεις και αντιδράσεις, ψάχνει για σκελετούς στην ντουλάπα και μπαίνει στα άδυτα της διαπλοκής και των προσωπικών εμπαθειών χωρίς φόβο.

Με την οξυμένη αναλυτική του σκέψη, ο πρωταγωνιστής αντιπαραβάλει απόψεις, γεγονότα, στοιχεία, καταθέσεις και, αδιαφορώντας για τον ίλιγγο που προκαλεί η θέα από τον πέμπτο όροφο αλλά και για τις απειλητικές ίντριγκες που μαίνονται στους κόλπους του Τομέα Εγκληματολογίας, κινείται με προσοχή και ευελιξία μέχρι να βγει από το ομιχλώδες τοπίο που θολώνει την κρίση του. Και τη στιγμή που η λογική παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης, όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση του αποκαλύπτοντας την εικόνα του δράστη.

Με ζωντανούς διαλόγους που βάζουν φωτιά στις εξελίξεις, με πειστικούς χαρακτήρες που μπερδεύουν και αποσυντονίζουν τον ευφυή αστυνόμο, με οικονομία στις περιγραφές αφήνοντας χώρο στη δράση, και με πειστικές ανατροπές, το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη σαγηνεύει τους θαυμαστές των whodunit ιστοριών και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Κέλλη Κρητικού


Το μυθιστόρημα «Στον 5ο όροφο της Νομικής» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Η Κέλλη Κρητικού είναι βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *