«Αυτό είναι!» ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις και ο συγγραφέας του μας εξηγεί γιατί
Ο Διονύσης Μπουγάς έχει σπουδάσει Ψυχολογία, είναι καταρτισμένος στην Ψυχοθεραπεία Gestalt και στη Νέα Υόρκη εξειδικεύτηκε στις δυναμικές ομάδων ψυχαναλυτικού τύπου, παράλληλα με το Leadership Coaching. Το 2008 ίδρυσε τη metamorfosis.gr, μέσω της οποίας εκπαίδευσε και εκπαιδεύει χιλιάδες Έλληνες με τη ριζοσπαστική μέθοδο της «Προπόνησης Ζωής».
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Αυτό είναι!» από τις εκδόσεις KeyBooks, ο συγγραφέας παραχώρησε στο ComfortZone μια συνέντευξη για όλα.
Αν σας ζητούσα να μας συστηθείτε με λίγες λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Είμαι η δυνατότητα του παραλόγου, των δυνατοτήτων, της μεταμόρφωσης, του παιχνιδιού και της αγάπης. Ή, για να το πούμε απλά: μια ανθρώπινη έκδοση του “πώς να ζεις χωρίς να τρελαίνεσαι – ή έστω πώς να τρελαίνεσαι δημιουργικά”.
Στο βιογραφικό σας αναφέρετε πως έχετε συνδυάσει την ψυχολογία με τις αρχές του Leadership Coaching. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό;
Η ψυχολογία εξετάζει (με μεγεθυντικό φακό και ανησυχητικό ύφος) τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Από την άλλη, το leadership coaching λέει “χμ, ενδιαφέρον! Μήπως αυτό το τραύμα είναι το κρυφό σου superpower;”. Το Harvard Business School βρήκε ότι πολλοί ηγέτες είχαν τραυματικές εμπειρίες, πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι: μήπως τελικά όσοι έχουν περάσει δύσκολα είναι πιο κατάλληλοι για CEO από όσους έπαιζαν Lego χωρίς δράματα;
Η δική μου προσέγγιση λοιπόν είναι η εξής: αντί να βλέπουμε τα τραύματα σαν βαρίδια, μπορούμε να τα δούμε σαν διαμάντια – απλά θέλουν λίγη… γυαλάδα για να λάμψουν.
Πείτε μας και για τη ριζοσπαστική μέθοδο «Προπόνηση ζωής».
Εδώ ισχύει το “ό,τι σε ενοχλεί, κρύβει μια ευκαιρία”. Για παράδειγμα, αν σε πονάει η μέση σου, αντί να πάρεις απλά παυσίπονα, μπορείς να το δεις ως feedback: “Φίλε, μήπως να αλλάξεις καρέκλα; Μήπως να περπατήσεις λίγο; Μήπως να σταματήσεις να κουβαλάς όλο τον κόσμο στην πλάτη σου;”
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σε σχέσεις, συμπεριφορές, ακόμα και τραυματικές εμπειρίες. Αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε εξωτερικές συνθήκες, μαθαίνουμε να αλλάζουμε τη σχέση μας με αυτές – και κάπως έτσι, από το δράμα βγαίνει ανάπτυξη. Είναι λίγο σαν να κάνεις μαγικά, αλλά χωρίς ραβδί.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Αρχικά, το έγραψα για την κόρη μου, ως ένα “manual ζωής” – γιατί ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να πήγαινε να ζήσει σε άλλη πόλη με τη μαμά της (μεταξύ μας, ο χωρισμός έπαιξε κι αυτός τον ρόλο του).
Στην πορεία κατάλαβα ότι το έγραφα και για μένα. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα βοηθούσε όσους ψάχνονται – αλλά και όσους δεν ψάχνονται, αλλά θα έπρεπε. Το έγραψα με τρόπο που ακόμα και ένας έφηβος με μηδέν ενδιαφέρον για φιλοσοφία θα το διάβαζε και θα έλεγε “ΟΚ, δεν είναι και τόσο βαρετό”.
«Τα λόγια είναι φτώχεια» τελικά ή η γλώσσα έχει τεράστια δύναμη και επίδραση στη ζωή μας;
Αν πιστεύεις ότι “τα λόγια είναι φτώχεια”, τότε μάλλον τα χρησιμοποιείς με λάθος τρόπο! Η γλώσσα είναι το εργαλείο που μας ξεχωρίζει από τα ζώα – και αυτό που φτιάχνει τον κόσμο μας. Χωρίς αυτή, δεν θα είχαμε σπίτια, αμάξια, internet ή καν λόγο να διαβάζεις αυτή τη συνέντευξη.
Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούμε τη γλώσσα: αν μιλάμε στον εαυτό μας σαν αυστηρός προπονητής που φωνάζει, ή σαν τρελός με μανίες μεγαλείου θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα στην ζωή μας. Αν όμως γίνουμε λίγο πιο μαγικοί με τις λέξεις μας, μπορεί να δούμε αλλαγές που δεν φανταζόμασταν.
Πόσο εύκολο είναι να πετάξουμε τα κουστούμια και τα προσωπεία και να κάνουμε την αλλαγή;
Να το θέσω αλλιώς: πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν άνθρωπο που αγαπά τη ρουτίνα του να αλλάξει το αγαπημένο του brand καφέ; Καταλαβαίνεις τη δυσκολία!
Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε για να αλλάξουμε. Είναι να αναρωτηθούμε: Γιατί θέλουμε την αλλαγή; Μήπως απλά δεν αντέχουμε την αλήθεια; Άλλωστε, ο Χίτλερ ήθελε να αλλάξει όλο τον κόσμο, αλλά όχι τον εαυτό του (και όλοι ξέρουμε πώς κατέληξε αυτό).
Όταν πραγματικά καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα μας, η αλλαγή έρχεται πιο φυσικά – χωρίς την ανάγκη να πιεζόμαστε ή να πιέζουμε τους άλλους.
Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;
Ελευθερία και δύναμη. Όχι ελευθερία τύπου “πάω να ζήσω σε μια καλύβα στο βουνό”, αλλά ελευθερία του να ζεις πραγματικά, χωρίς να σε κυβερνούν οι φόβοι και οι παλιές πεποιθήσεις.
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τις σχέσεις, την επικοινωνία και – κυρίως – τον εαυτό μας. Αν το διαβάσεις και νιώσεις ότι μπορείς να βρεις λίγο περισσότερο “win-win” στη ζωή σου, τότε κάτι κάναμε σωστά!
Το βιβλίο σας διαπνέεται από χιούμορ και αυτοσαρκασμό και προσδίδει στο κείμενο μια αμεσότητα. Θεωρείτε ότι το χιούμορ είναι σημαντικό για την καθημερινότητα ενός ανθρώπου;
Χωρίς χιούμορ, η ζωή είναι σαν ταινία δράματος που παίζει σε αργή κίνηση. Το γέλιο είναι ο τρόπος που επιβιώνουμε από το χάος της ύπαρξης.
Έτσι, στο βιβλίο δεν ήθελα απλά να πω “σοφίες” – ήθελα να πω πράγματα με τρόπο που οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει, από μια κουρασμένη μαμά μέχρι έναν 18χρονο που βαριέται τα πάντα. Το ίδιο και με το θεατρικό έργο “Το Νόημα της Ζωής” (που παίζεται ήδη 2η χρονιά και πάει και για 3η), που έχει ήδη αποδείξει ότι το χιούμορ είναι το καλύτερο όχημα για τα πιο βαθιά μηνύματα.
Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε διαβάσει νωρίτερα στη ζωή σας;
Δύσκολη ερώτηση! Έχω διαβάσει πολλά βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας, αλλά τελικά το βιβλίο που θα ήθελα να είχα διαβάσει είναι… αυτό που έγραψα!
Γιατί; Γιατί είναι το βιβλίο που θα ήθελα να είχα στα 18 μου, στα 25 μου, στα 35 μου, στα 45 μου… Και επειδή κανείς δεν το είχε γράψει για μένα, αποφάσισα να το γράψω εγώ – για εμένα, για την κόρη μου και για όποιον άλλον το χρειάζεται. Και αν κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας έφηβος, ή ένας ώριμος ενήλικος που τα ξέρει ήδη όλα, κι ας μην έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελε στην ζωή του, που το διαβάζει και σκέφτεται “Α, τελικά υπάρχει ελπίδα”, τότε η αποστολή μου πέτυχε.
Το βιβλίο “Αυτό είναι!” του Διονύση Μπουγά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Photo by Juan chavez on Unsplash
Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα