Rocco Schiavone: Παγωμένα εγκλήματα που ανάβουν τα αίματα

Γράφει η Γιώτα Βασιλείου

Αστεία, διασκεδαστική, συγκινητική, με ενδιαφέρουσες αστυνομικές πλοκές, υπέροχα τοπία και καταπληκτικούς χαρακτήρες! Έτσι συνοψίζω την εμπειρία μου με τη συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά. Η σειρά βασίζεται στα βιβλία του Antonio Manzini, τα οποία έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην χώρα καταγωγής του συγγραφέα, την Ιταλία. Στη χώρα μας, δυστυχώς, έχουν κυκλοφορήσει μόνο τρία από τα βιβλία τα βιβλία του Μαντσίνι: «Μαύρη πίστα», «Τι εποχή κι αυτή», «Το πλευρό του Αδάμ», τα οποία και αγαπήθηκαν πολύ από τους Έλληνες αναγνώστες.

Ο κεντρικός άξονας της σειράς είναι ο Rocco Schiavone, ένας αστυνομικός από τη Ρώμη, που για πειθαρχικούς λόγους, έλαβε δυσμενή μετάθεση για μια πόλη των Ιταλικών Άλπεων, την Αόστα, όπου θα υπηρετήσει ως αναπληρωτής αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Ο Rocco μισεί τα βουνά, μισεί το κρύο, μισεί το πως το χιόνι καταστρέφει τα αγαπημένα του σκαρπίνια, μισεί ακόμα και τους νέους του συνεργάτες και τους ανωτέρους του και δεν χάνει ευκαιρία να το κάνει απολύτως σαφές αυτό. Ο Rocco δεν ακολουθεί τους κανόνες που βάζουν οι άλλοι γιατί έχει θέσει δικούς τους. Καπνίζει αρειμανίως και δεν χάνει την ευκαιρία να βγει κερδισμένος από μια γερή «αστυνομική» μπάζα. Ένας ανάποδος, ανορθόδοξος και γκρινιάρης τύπος, που ακολουθεί τον δικό του, ιδιαίτερο ηθικό και δεοντολογικό κώδικα. Ένας τύπος που καπνίζει χόρτο, πετάει βόμβες μεγατόνων όταν μιλάει, έχει για κολλητούς φίλους κλέφτες κι απατεώνες. Ένας τύπος τόσο απίθανος, που δε μπορείς παρά μόνο να τον συμπαθήσεις… ή και όχι. Όχι υπόδειγμα αστυνομικού αλλά σίγουρα «μορφή» ανάμεσα στους σύγχρονους λογοτεχνικούς αστυνομικούς ερευνητές.

Το κτηνώδες εξωτερικό του Rocco τo διαψεύδει η ραγισμένη του καρδιά, που ζει προσκολλημένη στο παρελθόν και που δείχνει την τρυφερή και συμπονετική του φύση. Γιατί υπάρχει κάτι που ο Rocco αγαπάει πιο πολύ κι από την ίδια τη ζωή. Αγαπά τη σύζυγό του Marina, την οποία σκότωσαν εν ψυχρό στη Ρώμη. Έχοντας το βάρος των τύψεων να τον κυνηγούν, αφού ο δολοφόνος της γυναίκας του στην πραγματικότητα στόχευε τον ίδιο, ο συμπαθής πρωταγωνιστής παραπαίει μεταξύ της άσχημης πραγματικότητας και του ευσεβούς του πόθου να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου. Οι σκηνές αυτές, με την θύμηση της Marina να τον στοιχειώνει, είναι πάρα πολύ τρυφερές και σίγουρα δεν αφήνουν ασυγκίνητο το, γυναικείο ιδιαιτέρως, κοινό.

Την αγάπησα πολύ αυτή η σειρά. Όχι μόνο γιατί κάθε αστυνομικό μυστήριο είναι συναρπαστικό με ένα ξεχωριστό τρόπο αλλά κι επειδή οι χαρακτήρες που το πλαισιώνουν είναι έξοχοι και πάρα πολλοί διασκεδαστικοί. Τα πάντα σε αυτή τη σειρά είναι υπέροχα, από τους στακάτους και πολύ συχνά αστείους διαλόγους μεταξύ της ετερόκλητης ομάδας του Rocco και τις όμορφες αλπικές εικόνες, μέχρι την άψογη ερμηνεία των ηθοποιών. Ο Marco Giallini ιδίως, είναι πραγματικά εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Προσεγγίζει τέλεια τον ρόλο του -κυριολεκτικά τον ζει θα έλεγα- μεταβαίνοντας με άνεση από θρασύς και σκληροτράχηλος ντετέκτιβ, σε ευαίσθητο και στοργικό φίλο και σύζυγο. Ομοίως και το υπόλοιπο καστ είναι πολύ εντυπωσιακό. Ξεχώρισα τους Michele Deruta και Domenico D’Intino, δυο χαρακτήρες ιδιόμορφους σαν καρικατούρες, που φέρνουν στο μυαλό ένα άλλο λατρεμένο δίδυμο, το Χοντρό και το Λιγνό. Τους αγάπησα πολύ και γέλασα ακόμη περισσότερο με τις γκάφες τους. Πραγματικά εξαιρετική η επιλογή του καστ. Όλοι είναι ένας κι ένας.

Εν κατακλείδι, γυρισμένο στις μαγευτικές τοποθεσίες των ιταλικών Άλπεων, το Rocco Schiavone είναι μια διασκεδαστική κι άκρως ενδιαφέρουσα αστυνομική σειρά. Μια σειρά σε κάθε επεισόδιο της οποίας, μια νέα έκπληξη περιμένει τους θεατές. Κι αν νομίζεις ότι κατάφερες να συνδέσεις τις κουκίδες τους μυστηρίου, στο τέλος μάλλον θα εκπλαγείς.


Η σειρά Rocco Schiavone προβάλλεται από την πλατφόρμα της NOVA/EON

Τα βιβλία του Αντόνιο Μαντσίνι κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

photo credit: https://www.filmaffinity.com/en/film352217.html

photo credit: http://www.frontierarieti.com/fiction-rocco-schiavone-protagonista-non-esattamente-esemplare/

photo credit: https://www.stan.com.au/watch/rocco-schiavone-ice-cold-murders

photo credit: https://www.channel4.com/programmes/ice-cold-murders-rocco-schiavone

Η Γιώτα Βασιλείου είναι blogger και φανατική αναγνώστρια
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *