«Οι θριαμβεύτριες»: Ένα μυθιστόρημα για τη θεραπευτική επίδραση της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλοβοήθειας

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Η Λετίσια Κολομπάνι συστήθηκε στον ελληνικό αναγνωστικό κοινό με την υπέροχα συγκινητική «Πλεξούδα» της και κέρδισε τις εντυπώσεις. Με μια πένα απλή κατάφερε να ενώσει τις ζωές άγνωστων γυναικών και να δώσει πνοή σε μια ιστορία που αναδεικνύει την άβυσσο της γυναικείας δύναμης και αποφασιστικότητας, κόντρα σε προκαταλήψεις, απάνθρωπα έθιμα και στερεότυπα. Στο νέο της βιβλίο, η συγγραφέας ενώνει τη μυθοπλασία με την ιστορία χρησιμοποιώντας και πάλι ως συνδετικό κρίκο τη γυναικεία αλληλεγγύη, τον πόνο που μπορεί να μετουσιωθεί σε κινητήριο δύναμη και ελπίδα, την μάχη μέχρι τέλους για ένα ουσιαστικό καλύτερο μέλλον για κάθε κακοποιημένη και ανυπεράσπιστη γυναίκα.

 Η πλοκή κινείται παράλληλα στο χθες και το σήμερα, σκιαγραφώντας την καθημερινότητα δύο σπουδαίων γυναικών. Εκατό χρόνια πριν, μια σπουδαία γυναίκα, η Μπλανς Περόν, πατάει γερά στα πόδια της και αποφασίζει να υπηρετήσει με σθένος και πυγμή τον Στρατό της Σωτηρίας κόντρα σε κάθε προσδοκία των δικών της. Ταξιδεύει, δίνει παθιασμένες ομιλίες, κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον κόσμο για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν αφήνει τίποτα να της τραβήξει την προσοχή, δεν επιτρέπει αντιπερισπασμούς. Ακόμα και όταν ο έρωτας έρχεται σαρωτικός, θα τον ανακατευθύνει προς τα εκεί που εκείνη επιθυμεί. Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Γεννάει, αρρωσταίνει, βρίσκει εμπόδια, μα εκείνη συνεχίζει να σηκώνεται τα χαράματα μες στον χειμώνα και να προσφέρει. Μια μοιραία συνάντηση με μια έγκυο γυναίκα, θα πυροδοτήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: μια εστία και μάλιστα σε ένα μέγαρο που όμοιό του δεν υπάρχει.

Στο παρόν, η σαραντάχρονη Σολέν, εξαιρετικά επιτυχημένη δικηγόρος, νιώθει πως έχει φτάσει στο απόλυτο μηδέν. Ένα τραγικό περιστατικό μετά από μία δίκη και μια προσωπική προδοσία, θα την φέρον αντιμέτωπη με την κατάθλιψη.  Δεν υπάρχει πια κανέναν ενδιαφέρον στην καθημερινότητά της, δεν έχει κίνητρο για να προχωρήσει μπροστά, δεν έχει το κουράγιο να βγει ξανά στον κόσμο. Με την παρότρυνση της ψυχολόγου της, αποφασίζει να κάνει αίτηση για μια θέση δημόσιου γραφέα. Ο υπέροχος και χαρισματικός Λεονάρ εντυπωσιάζεται με το βιογραφικό της και της αναθέτει μια εστία γυναικών στο κέντρο του Παρισιού. Με βαριά καρδιά, η Σολέν αναλαμβάνει καθήκοντα αλλά πολύ γρήγορα διαπιστώνει πως οι γυναίκες αυτές τη βλέπουν ως μια ξένη, ως μια γυναίκα που δεν μπορεί να συναισθανθεί τον πόνο και τις ανασφάλειές τους. Είναι γυναίκες μετανάστριες με μικρά παιδιά που ξέφυγαν από τη φρίκη των οικογενειακών εθίμων, γυναίκες ακοποιημένες που ζουν με τον φόβο μιας νέας επίθεσης, γυναίκες εξαρτημένες που θέλουν αλλάξουν ρότα και δεν μπορούν. Η Σοέν πρέπει να γίνει ένα μαζί τους και ένα μάθημα ζούμπα θα αποτελέσει απλά την αρχή για νέους, ισχυρούς δεσμούς φιλίας, πίστης, αγάπης.

«Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τις μικρές χειρονομίες και τα χαμόγελα, κρύβουν μεγάλη δύναμη μέσα τους. Αποτελούν ισχυρές αντιστάσεις ενάντια στη μοναξιά και την κατάπτωση»

Δύο εξίσου δυνατές ιστορίες που κινούνται παράλληλα μεν αλλά σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους, χωρίς να περιορίζουν η μία τη δυναμική της άλλης.  Δύο γυναικείες φυσιογνωμίες που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και στην πορεία αποφασίζουν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, που εκατό χρόνια μετά εξακολουθούν να μη θεωρούνται αυτονόητα πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων ή σε χώρες όπου η γυναίκα αποτελεί απλά κομμάτι μιας παράδοσης που οφείλει να διαιωνίσει. Μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση της Κολομπάνι, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για ανιδιοτελή προσφορά, για αλληλοβοήθεια, για συμπαράσταση με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Προβάλλεται η σπουδαιότητα του εθελοντισμού, η αξία μιας ζεστής αγκαλιάς, η θεραπευτική δύναμη της αποδοχής, της κατανόησης, της εξομολόγησης σε κάποιον που απλώνει με στοργή το χέρι για να βοηθήσει.

«Οι θριαμβεύτριες» κατορθώνουν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους γιατί απλά κρατούν σφιχτά η μία το χέρι της άλλης. Χωρίς όρους και δεύτερες σκέψεις. Μόνο με πίστη και ατόφια αγάπη.


Το μυθιστόρημα «Οι θριαμβεύτριες» της Λετίσια Κολομπάνι (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *