Οι Μοίρες δημιουργούν με «Νήματα που ενώνουν» ένα εκρηκτικό μείγμα σασπένς, μυστηρίου, δράσης και φαντασίας

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

«Νήματα που ενώνουν» αλήθειες, ψέματα, φαντασία και συναισθήματα, που μπερδεύονται μεταξύ τους και προσκαλούν τον αναγνώστη σε μια πυρετική περιπέτεια αγωνίας κρατώντας τον δέσμιο μέχρι το τέλος. Η συγγραφέας Κίκα Χατζοπούλου δημιουργεί έναν νέο, φανταστικό κόσμο από το μηδέν χρησιμοποιώντας την ελληνική μυθολογία και το ελληνικό στοιχείο, και ζωντανεύει συναρπαστικούς χαρακτήρες που δένονται μεταξύ τους με δεσμούς αγάπης, φιλίας, μίσους, απέχθειας, προδοσίας, εκδίκησης και φθόνου. Τα «Νήματα που ενώνουν» τις ιδέες που ξεπηδούν από τη φαντασία της Κίκας Χατζοπούλου, καταφέρνουν να υφάνουν με δεξιοτεχνία μια πλοκή που ξεχειλίζει από απρόβλεπτες καταστάσεις, χαρακτήρες που κερδίζουν την καρδιά και μάχες με νήματα και σιδερογροθιές απέναντι στο κακό και τους ακολούθους του.  

Στη μισοβυθισμένη πόλη Αλάντε, οι αλλόθρησκοι είναι απόγονοι θεών που γεννήθηκαν πριν από πολύ καιρό και κληρονόμησαν τις δυνάμεις των προγόνων τους. Ζουν με τον φόβο, με το στίγμα, και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Ανάμεσά τους συμβιώνουν και οι απόγονοι των Μουσών και των Ερινύων, για να υπάρχει τάξη και οργάνωση στην κοινωνία.

Η Ιώ Όρα και οι αδερφές της Θαΐς και Άβα είναι αλλόθρησκες και κατάγονται από τις Μοίρες. Η Θαΐς υφαίνει νήματα μεταξύ των ανθρώπων για να αγαπιούνται μεταξύ τους, η Άβα μπορεί να κάνει ένα νήμα πιο δυνατό ή πιο αδύναμο, ενώ η Ιώ είναι εκείνη που κόβει τα νήματα. Έχουν χάσει τους γονείς τους και αυτό της ένωσε σαν μια γροθιά. Όμως τα τελευταία χρόνια η Θαΐς έχει εξαφανιστεί από επιλογή, με την Ιώ να θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη για το φευγιό της. Η Άβα τραγουδάει στο κλαμπ της συμμορίας της Φορτούνα και η Ιώ εργάζεται ως ιδιωτική ντετέκτιβ. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν μια σειρά δολοφονιών αναστατώνουν την πόλη. Αφύσικα πλάσματα με κομμένες κλωστές, χειραγωγούνται από κάποιον και σκοτώνουν αλλόθρησκους για λόγους εκδίκησης.  Η Ιώ προσλαμβάνεται από την αρχηγό της Φορτούνα, τη Βασίλισσα της Μαφίας Μπιάνκα, για να ερευνήσει μαζί με έναν νεαρό, τον Εντέι Ρούνα, την υπόθεση. Μόνο που ο Εντέι δεν είναι ένας άγνωστος για την Ιώ. Τους συνδέει ένα σπάνιο νήμα παντοτινής αγάπης, αν και μάλλον μόνο εκείνη το γνωρίζει. Ο Εντέι έχει κοπέλα, τη Σαμίγια ,και η Ιώ δεν σκοπεύει να μπλεχτεί συναισθηματικά μαζί του.

Καθώς όμως τα θύματα αυξάνονται και το παιχνίδι της αναζήτησης τους φέρνει αντιμέτωπους με επικίνδυνες καταστάσεις, οι δύο νέοι θα έρθουν πιο κοντά και θα βρουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον. Η κατάσταση θα ξεφύγει, όταν τα στοιχεία οδηγήσουν στην εξαφανισμένη μεγάλη αδερφή της Ιώς και στον αρραβωνιαστικό της. Οι συνωμοσίες θα βγουν στο φως και όλα θα καταρρεύσουν.   

Έντονο, γρήγορο, πλούσιο σε ανατροπές και δράση, το μυθιστόρημα της Κίκας Χατζοπούλου αποτελεί την αρχή μιας περιπέτειας που πρόκειται να απασχολήσει για καιρό τους λάτρεις του φανταστικού. Το πρώτο βιβλίο της σειράς ξεδιπλώνει μια καταιγιστική υπόθεση δολοφονιών και την ίδια στιγμή συστήνει τους πρωταγωνιστές, σκιαγραφεί με λεπτομέρειες την πόλη του Αλάντε, τις αρχές και τους άγραφους νόμους που κυριαρχούν, τις κοινωνικές τάξεις και τις διαμάχες που οδήγησαν στη νέα πραγματικότητα και τα μίση που υποβόσκουν και απειλούν να ανατρέψουν και πάλι το καθεστώς και την επιφανειακή αρμονία των πολιτών. Η Ιώ και ο Εντέι, και μαζί τους και όσοι προσπαθούν να τους βοηθήσουν, ακολουθούν τα ίχνη των ενδείξεων, παρακολουθούν υπόπτους, ρισκάρουν και τολμούν να υπερβούν τους κανόνες, ώστε να ανακαλύψουν την ταυτότητα του δράστη, του ανθρώπου εκείνου που κινεί τα νήματα των αερικών και σκορπά τον θάνατο χωρίς οίκτο. Οι ηθικές αξίες της Ιώς, το θάρρος του Εντέι, η αστεία και αυθόρμητη Ρόζα, η φλυαρία του Νίκο, η συγκρατημένη Άβα και όλοι οι άλλοι δευτεραγωνιστές, δένουν όμορφα μεταξύ τους και προσδίδουν ζωντάνια στις εξελίξεις.

Η γραφή είναι ζωηρή, νεανική, σπιρτόζα και οι περιγραφές της πόλης και των πολιτών είναι λιτές μα περιεκτικές και αποσαφηνίζουν τυχόν απορίες που προκύπτουν καθώς νέες πληροφορίες κατακλύζουν το κείμενο, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να μυηθεί στα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του νέου κόσμου.  Ο ρυθμός ακολουθεί τις ανάγκες της ιστορίας: άλλοτε επιβραδύνει για να μπορέσει η συγγραφέας να εξηγήσει πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα και άλλοτε γίνεται καταιγιστική καθώς οι ήρωες παλεύουν να εντοπίσουν τον δολοφόνο και να βάλουν ένα τέλος στους ειδεχθείς φόνους. Το ειδύλλιο ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές πλάθεται αργά και το μεταξύ τους φλερτ έχει μια αθωότητα και μια παιδικότητα που έρχεται σε αντίθεση με το σκοτάδι που απλώνεται γύρω τους, με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πόλη. Η αδερφική σχέση των τριών κοριτσιών είναι ισχυρή και καθοριστική για τις εξελίξεις και φανερώνει τη δύναμη της αγάπης και των δεσμών ανάμεσα στα αδέρφια.

Το συγγραφικό ντεμπούτο της Κίκας Χατζοπούλου είναι ένα μείγμα φαντασίας, δολοπλοκίας, φόνων, δράσης, πολιτικών παιχνιδιών εξουσίας και μυθολογίας, με εκπληκτική ατμόσφαιρα και δυνατές συγκινήσεις. Τα «Νήματα που ενώνουν» δεν θα δώσουν όλες τις απαντήσεις στο φινάλε γιατί η συνέχεια ακολουθεί και ο αναγνώστης οφείλει να την περιμένει με κομμένη την ανάσα.


Το μυθιστόρημα «Νήματα που ενώνουν» της Κίκας Χατζοπούλου (μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *