«Η κίσσα» παραμονεύει για να κλέψει την ευτυχία και τη χαρά της μητρότητας

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Elisabeth Day θα σε στοιχειώσει

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Elisabeth Day συστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα πυρετικό και άκρως ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ αγγίζοντας πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας. Η «κίσσα» είναι ένα μυθιστόρημα με δικό του ύφος, με έναν κλιμακούμενο ρυθμό παρασύρει κάθε λάτρη του είδους, χωρίς να το αντιληφθεί, στο παιχνίδι που η συγγραφέας έχει έξυπνα δημιουργήσει. Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με άποψη που θίγει δυνατά ζητήματα γύρω από τις διαφορετικές εκφάνσεις της μητρότητας, ενώ παράλληλα θολώνει το μυαλό και εκτοξεύει την αδρεναλίνη του αναγνώστη προσφέροντάς του συνεχείς ανατροπές μέσω των ψυχολογικών διακυμάνσεων και των διαταραγμένων προφίλ των ηρώων της. Με στακάτο ρυθμό, ωραίες και ζωντανές περιγραφές, ουσιαστικούς διαλόγους -μόνο όπου απαιτούνται-, και μια αύρα μυστηρίου διάχυτη στις σελίδες της, η «Κίσσα» θα κλέψει τον χρόνο σας και την προσοχή σας.

«Η κίσσα» είναι στον πυρήνα της ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει το τεράστιο θέμα της υπογεννητικότητας, των εξωσωματικών και του ψυχολογικά δύσκολου αγώνα που δίνουν πολλές γυναίκες για να αποκτήσουν παιδί.

Η 28χρονη Μαρίσα ζει τον απόλυτο έρωτα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων Τζέικ και δεν μπορεί να πιστέψει πόσο ευτυχισμένη είναι. Κάθε μέρα που περνάει η σχέση τους δυναμώνει και πολύ γρήγορα αποφασίζει να μείνει μαζί του σε ένα τεράστιο σπίτι αφήνοντας πίσω την επί χρόνια συγκάτοικό της Τζας που έχει αμφιβολίες για αυτό τον έρωτα. Η Μαρίσα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στη ζωή της και πιστεύει πως ήρθε η στιγμή η ζωή να της το ανταποδώσει. Τώρα, έχοντας κόψει κάθε επαφή με τους ανθρώπους που στοίχειωσαν το παρελθόν της, αφοσιώνεται απόλυτα στον Τζέικ και όταν εκείνος της προτείνει να αποκτήσουν ένα μωρό καταλαβαίνει πως το παραμύθι είναι αυτή τη φορά αληθινό. Ξεκινούν την προσπάθεια και σχεδόν αμέσως μένει έγκυος, μόνο που τα τεράστια έξοδα που έχει το σπίτι και οι ατελείωτες ώρες εργασίας του Τζέικ για να τα βγάλουν πέρα, την οδηγεί σε μια παράτολμη απόφαση: να νοικιάσει ένα δωμάτιο του σπιτιού σε μια κοπέλα, την Κέιτ, ώστε να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Η Μαρίσα νιώθει πως η κοπέλα τελικά είναι κάτι άλλο από αυτό που δείχνει και σύντομα διαπιστώνει περίεργες αντιδράσεις και από την πλευρά του Τζέικ. Δεν αργεί να βρει στο κινητό του τα παθιασμένα μηνύματα που ανταλλάσσουν και καταλαβαίνει πως οι δυο τους γνωρίζονταν από πριν και στόχος τους είναι να της πάρουν το παιδί μόλις γεννήσει. Ή μήπως αυτή είναι η πραγματικότητα της Μαρίσα; Κι αν όλα τελικά είναι αλλιώς; Αν το θύμα δεν είναι θύτης και η αλήθεια διαστρεβλώνεται στους καθρέφτες της ψυχής; Ο χρόνος τρέχει κι ένα μωρό ετοιμάζεται να έρθει στη ζωή… αλλά η «Κίσσα» παραμονεύει.

Έξυπνη πλοκή, γρήγορη, με λιτή αλλά περιεκτική γραφή και με εναλλαγές συναισθημάτων που δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να γείρει απόλυτα προς μία πλευρά, η «Κίσσα» κερδίζει τις εντυπώσεις. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση με πολλές περιγραφές και περιορισμένους διαλόγους ενισχύουν τα στοιχεία των ανατροπών που κρύβονται στο δεύτερο κυρίως μέρος.

Η συγγραφέας έχει ρισκάρει καθώς εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής της μόνο σε τέσσερις χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά τους έχει σκιαγραφήσει τόσο καλά και με κάθε λεπτομέρεια που επιτυγχάνει τον στόχο της: να κρατήσει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι το τέλος, να τον φέρει αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα και να μην του επιτρέψει να φανταστεί την έκβαση της ιστορίας μέχρι εκείνη και οι ήρωές της το αποφασίσουν.

image description

«Η κίσσα» είναι στον πυρήνα της ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει το τεράστιο θέμα της υπογεννητικότητας, των εξωσωματικών και του ψυχολογικά δύσκολου αγώνα που δίνουν πολλές γυναίκες για να αποκτήσουν παιδί. Παράλληλα αναδεικνύει τη δύναμη της μητρότητας, τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης της μάνας σε μια τρυφερή ψυχή καθορίζοντας την πορεία της ζωής της, αλλά και τον λάθος τρόπο που κάποιες μητέρες αποφασίζουν να χειριστούν αυτή τη δύναμη για να καταφέρουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους εκεί που εκείνες θεωρούν σωστό και ιδανικό.

Το ουρλιαχτό της «κίσσας» διαπερνάει τις σελίδες και στοιχειώνει τον αναγνώστη, καθώς εκείνος παλεύει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, την αγάπη από την εμμονή, προσπαθώντας να μείνει όρθιος στην κινούμενη άμμο των ηρώων και τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα του ψυχισμού τους.

Κέλλη Κρητικού


«Η κίσσα» της Elisabeth Day κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Photo credit: Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *