«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Μια ευφάνταστη, σπιρτόζικη φάρσα σε σουρεάλ αποχρώσεις

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Η πένα της Λένα Διβάνη είναι σαν χαμαιλέοντας και έχει την ικανότητα να υπηρετεί με απίστευτη μαεστρία το είδος που κάθε φορά επιλέγει να υπηρετήσει. Στο νέο της βιβλίο, «Για την καρδιά και το συκώτι του», παίρνει αγκαζέ το σαρκαστικό χιούμορ και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας και δημιουργεί μια ευφάνταστη, ξεκαρδιστική φάρσα, από εκείνες που γελάς δυνατά αναγνωρίζοντας οικείες αντιδράσεις και συμπεριφορές. Μια φάρσα που θες να τη δεις οπωσδήποτε να μεταφέρεται και στο σανίδι. Γιατί η γραφή της έχει μια σπιρτάδα και μια θεατρικότητα, που νιώθεις σαν να ξεδιπλώνεται το σκηνικό της ιστορίας εκεί, μπροστά στα μάτια σου. 

Η Ειρήνη είναι η επί δεκανεννιά χρόνια σύζυγος του Χάρη, που γνωρίζει για τις συστηματικές απιστίες του άντρα της και νιώθει δικαιωμένη που ο Θεός έδωσε τη λύση του εμφράγματος τη στιγμή που δεν ήταν κοντά του, γιατί διαφορετικά ήταν στα όρια να λερώσει το κάρμα της αφήνοντας τον άντρα της να πεθάνει. Η Μάγδα είναι η ερωμένη, που είναι σίγουρη πως ήταν ο μοναδικός έρωτας του Μπάμπη και πως θα άφηνε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά για να ζήσουν για πάντα μαζί. Και τώρα το έμφραγμα, της στερεί προσωρινά το όνειρο και δίνει την ευκαιρία στη γυναίκα του να τον βγάλει από τη μέση δωρίζοντας τα όργανά του. Μα εκείνη είναι σίγουρη πως ο άνθρωπός της θα γίνει καλά και αρνείται να αφήσει τη μέγαιρα τη σύζυγό του να τραβήξει την πρίζα και να μοιράσει τα μάτια, το συκώτι του, την καρδιά του. Και εκεί που η κατάσταση φαντάζει αδιέξοδη, εμφανίζεται η μάνα. Που ξέρει, που γνωρίζει, που στέκεται σαν δίκαιη δικαστής ανάμεσα στις δύο γυναίκες αλλά και που σαν μάνα αρνείται να αποδεχτεί την αλήθεια που τη διαλύει.

Στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου και με τον Χάρο να παραμονεύει έξω από το δωμάτιο του Χάρη – Μπάμπη, τρεις γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τα ψέματα και τις υποσχέσεις του. Υποσχέσεις που δεν είχαν κανέναν ειδικό βάρος, υποσχέσεις που έμειναν να αιωρούνται στο κενό, υποσχέσεις που άφησαν το σημάδι τους στις καρδιές τους. Ένα έμφραγμα επισπεύδει τις αποκαλύψεις και δίνει πρόωρο τέλος στην κάλπικη καθημερινότητά τους. Η εγωιστική στάση και συμπεριφορά του Χάρη αποκαλύπτεται από την πικραμένη αλλά δικαιωμένη πια σύζυγο, ενώ η ερωμένη νιώθει να πέφτει απότομα από το ροζ της συννεφάκι. Ένα συννεφάκι που είχε φτιάξει τόσο όμορφα ο Χάρης με τα ψέματά του.

Καταστάσεις της διπλανής πόρτας ξεδιπλώνονται μέσα από τους σπιρτόζικους διαλόγους, τον φρενήρη ρυθμό της αφήγησης, τις έξυπνες στιχομυθίες και τις ατέρμονες συναισθηματικές μεταβολές των εμπλεκομένων στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Τρεις πρωταγωνίστριες με διαφορετικό ταπεραμέντο και χαρακτήρα, καλούνται να πάρουν μια απόφαση ζωής για έναν άνθρωπο που τις έχει σημαδέψει με διαφορετικό τρόπο. Για έναν άντρα που βρίσκεται σε κώμα, μα κατορθώνει να γίνει το επίκεντρο του βιβλίου χωρίς καν να εμφανίζεται. Τα προσωπεία του προβάλλονται με δεξιοτεχνία μέσα από την αλήθεια κάθε γυναίκας καταλήγοντας σε ένα κοινό παρονομαστή: στο αδυσώπητο εγώ του.

Η Λένα Διβάνη ζωντανεύει μοναδικά ένα ζαβολιάρικο κείμενο που κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, τον κάνει να γελάσει με την ευφυή διακωμώδηση ενός ιατρικού περιστατικού και μιας μοιχείας, τον κάνει κοινωνό μιας σειράς σουρεαλιστικών σκηνών με φόντο μια δωρεά οργάνων, και τον προκαλεί να επιλέξει… να πάρει θέση σε αυτή τη γυναικεία αψιμαχία που δονείται από πάθος και ματαιωμένες προσδοκίες.

Η Λένα Διβάνη αφουγκράζεται και κατανοεί σε βάθος την ελληνική γυναικεία ψυχή και ενορχηστρώνει ένα χιουμοριστικό, συγκινητικό και βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα με σύμμαχο την τρέλα που είναι η μόνη που μπορεί να αποφορτίσει τελικά τις δύσκολες στιγμές.


Το βιβλίο της Λένας Διβάνη «Για την καρδιά και το συκώτι του» της Λένας Διβάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *