Γράφει η Μπερίν Μυισλή
Σε μια σειρά που παρακολούθησα πρόσφατα -πρόκειται για το “Dream High”, μια νεανική σειρά του 2011 με πολλή μουσική και χορό- ένας από τους πρωταγωνιστές έλεγε τα εξής:
«Λένε ότι υπάρχουν δύο είδη ευτυχίας. Το ένα είδος είναι η ευτυχία που συνειδητοποιείς μόνο εφόσον έχει παρέλθει η στιγμή και το άλλο είναι η ευτυχία που νιώθεις τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η ευτυχία που νιώθεις τη στιγμή που τη βιώνεις είναι τόσο πολύτιμη που λένε ότι οι αναμνήσεις της θα σε ακολουθούν και θα φωτίσουν τη ζωή σου για πάντα.»
Αλήθεια, τι είναι ευτυχία; Για κάποιους είναι να ταξιδεύουν και να βλέπουν νέους τόπους ή να ερωτεύονται. Για άλλους είναι το φαγητό, τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες, το παγωτό καϊμάκι, ο καφές, μια βόλτα στα μαγαζιά και πάει λέγοντας. Ατέλειωτη η λίστα. Κάθε άνθρωπος και μία λίστα. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να φτιάχνω λίστες. Με πόλεις που θέλω να ταξιδέψω, με βιβλία που θέλω να διαβάσω, με πράγματα που θέλω ν’ αγοράσω.
Τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια άρχισα να φτιάχνω μια ακόμη λίστα, με τις κορεάτικες σειρές που θέλω να παρακολουθήσω. Είναι ένας νέος ορισμός της ευτυχίας για μένα! Το k-drama (Korean drama). Με άλλα λόγια, το περίφημο Korean Wave (Hallyu) με τους Hallyu Stars, τους ηθοποιούς και τραγουδιστές – μουσικούς – entertainers που το απαρτίζουν, μια ολόκληρη βιομηχανία ψυχαγωγίας που άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και να εξαπλώνεται πρώτα στην ανατολική, τη νότια και νοτιοανατολική Ασία και στη συνέχεια να εξελίσσεται σ’ ένα παγκόσμιο φαινόμενο – Όλοι θυμόμαστε το Gangnam Style που σάρωνε πριν από μερικά χρόνια. Εντάξει, not my style, αλλά έκανε θραύση. Από παιδί ήμουν είτε βυθισμένη μέσα σε ένα βιβλίο, είτε κολλημένη μπροστά σε μια τηλεόραση. Ήταν ο τρόπος μου για να αποδράσω από την πραγματικότητα, την καθημερινότητα, την πλήξη, από τις δυσκολίες και τα προβλήματα αργότερα. Ήταν ο τρόπος να ταξιδέψω, να γνωρίσω νέες χώρες, νέες γλώσσες, νέους κόσμους. Και στο σκέλος των ταινιών, το έκανα πρώτα με τις περίφημες σειρές κινουμένων σχεδίων της εποχής, αργότερα με τις κλασσικές σειρές των 80s και φυσικά με πολύ Χόλυγουντ. Και μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσα πολλές αμερικάνικες και ευρωπαϊκές σειρές, καθώς και ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Και επιλεκτικά κάποιες τουρκικές σειρές. Ώσπου ανατράπηκαν όλα κι απέκτησε νέα χρώματα η ζωή μου.

Φταίνε οι νοτιοκορεάτες γι’ αυτό! Η γνωριμία μας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν μετά από παραίνεση και “έντονη πίεση” μιας φίλης μου από την Τουρκία (θα την ευγνωμονώ αιωνίως) άνοιξα με κάποια διστακτικότητα να παρακολουθήσω μια σειρά rom-com (ρομαντική κομεντί) που μου πρότεινε. Στην Τουρκία βέβαια παρακολουθούν μετά μανίας πάνω από μία δεκαετία τώρα τις κορεάτικες σειρές. Και μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που έχουν φτιάξει και ιστοσελίδες όπου ανεβάζουν τις εν λόγω σειρές με τουρκικούς υπότιτλους, τις παρακολουθούν και σχολιάζουν μανιωδώς σε διάφορα γκρουπ που έχουν φτιάξει σε twitter και instagram. Θυμάμαι ότι μου είπε χαρακτηριστικά: «Μπερίν, έλα κι εσύ κοντά μας, σ’ αυτό το απύθμενο πηγάδι και θα είσαι πλέον ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!».
Ομολογώ ότι εκείνη την πρώτη σειρά που μου πρότεινε η φίλη μου την ολοκλήρωσα μετά δυσκολίας μετά από 2-3 εβδομάδες. Με ξένισαν τα πάντα. Η γλώσσα, η νοοτροπία, οι χαρακτήρες, οι φυσιογνωμίες, οι ήχοι που έβγαζαν όταν έτρωγαν αλλά και γενικότερα όταν μιλούσαν, το σενάριο, τα πάντα! Όμως, ως ψυχαναγκαστική που είμαι, άντεξα και το είδα μέχρι τέλους. Και όταν τελείωσε, έμεινα να κοιτάω την οθόνη. Για αρκετή ώρα. Πέρασε μια μέρα, πέρασαν δύο, ο εγκέφαλος επεξεργαζόταν αυτό το καινούριο ερέθισμα που είχε λάβει. Ώσπου κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτομαι σκηνές, διαλόγους, εικόνες από αυτό που είχα δει. Κατάλαβα ότι ήθελα να δω κι άλλο! Άρχισα λοιπόν να ρωτάω φίλες, να σημειώνω τίτλους, μετά άρχισα να ψάχνω και η ίδια στο διαδίκτυο (best korean dramas of 2018, best k-dramas of the decade, of all times και πάει λέγοντας!).
Όσες περισσότερες παρακολουθούσα, άλλες τόσες και περισσότερες προσέθετα στη λίστα. Για κάθε ηθοποιό που ανακάλυπτα, έβρισκα και άλλες, και άλλες τόσες σειρές που είχε παίξει στο παρελθόν, άρα επιβαλλόταν να τις δω κι εκείνες. Το ίδιο ίσχυε φυσικά και για σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Και κάπως έτσι πήγα πίσω, μέχρι το 2000. Και κάπως έτσι ανακάλυψα τις απαρχές του περίφημου Korean Wave. Μέχρι τώρα έχω παρακολουθήσει κοντά στις 250 σειρές (και ταινίες). Όλων των ειδών τις σειρές. Διότι οι Κορεάτες είναι καλοί σε όλα τα είδη. Όχι απλά καλοί. Πάρα πολύ καλοί!!! Άψογοι επαγγελματίες! Εξαιρετικοί στη σκηνοθεσία, εξαιρετικοί στην ερμηνεία και την απόδοση, εξαιρετικοί στη μουσική και ειδικά στο σενάριο.
Το σενάριο είναι το φόρτε τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν άπειρες διασκευές βασισμένες σε σενάρια κορεάτικων ταινιών και σειρών σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δύο μόνο περιπτώσεις που ανακάλυψα σε αυτό το διάστημα που άρχισα να ασχολούμαι με τις κορεάτικες σειρές. Η μία είναι η γνωστή ταινία του Χόλυγουντ “The Lake House” (Έρωτας Δίχως Παρόν) του 2006, με τους πολύ αγαπημένους Keanu Reeves και Sandra Bullock.

Η ταινία είναι βασισμένη στη νοτιοκορεάτικη ταινία İl Mare σε σενάριο της Kim Eun-Jung, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί νοτιοκορεάτες ηθοποιοί, η Jun Ji-hyun και ο Lee Jung-Jae, νεότατοι τότε, στο μακρινό 2000.

Η άλλη περίπτωση είναι η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία The Good Doctor του 2017, μια αμερικανική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Freddie Highmore, που αποτελείται από 4 σεζόν και βασίζεται στην ομώνυμη κορεάτικη τηλεοπτική σειρά Good Doctor σε σενάριο του Park Jae-bum. Εξαιρετική η ερμηνεία του Highmore αλλά όποιος δεν έχει παρακολουθήσει τον Joo Won στην κορεάτικη εκδοχή, χάνει πολλά! Θα επανέλθω λεπτομερώς στη συγκεκριμένη σειρά.

Πίσω στο θέμα μας. Αγαπημένο μου είδος είναι οι ρομαντικές κομεντί, ως επί το πλείστον. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη για ευνόητους λόγους. Πανέμορφοι πρωταγωνιστές, ανάλαφρο σενάριο, ενίοτε με άφθονο γέλιο και happy ending και φυσικά με άψογη μουσική. Η μουσική είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αποτελεί αντικείμενο μιας άλλης, πολύ μεγάλης συζήτησης. Πέραν όμως των rom-com, παρακολουθώ και αστυνομικές, δικαστικές, κοινωνικές, ιστορικές, κωμικές, νεανικές, οικογενειακές, δραματικές, ψυχολογικά θρίλερ και το καλύτερο απ’ όλα, επιστημονικής φαντασίας! Είναι άψογες! Όλες! Καλογυρισμένες, με φοβερά σκηνικά, εξαιρετικούς ηθοποιούς (ηθοποιοί που τις περισσότερες φορές είναι και τραγουδιστές – pop idols – και χορευτές, όλο το πακέτο!) και το σημαντικότερο, εξαιρετικά σενάρια με αρχή, μέση και τέλος. Με διδάγματα, με ύφος και ήθος που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές, ίσως πιο «αφελείς», πιο «αθώες».
Αποτελεί ένα είδος τελετουργίας για μένα. Πριν καν τελειώσει η σειρά που παρακολουθώ αρχίζω να σκέφτομαι ποια θα είναι η επόμενη. Ανοίγω τις λίστες μου, διαβάζω τίτλους, πάω στο διαδίκτυο για να διαβάσω την υπόθεση, τους συντελεστές. Μια ολόκληρη ιεροτελεστία που με συναρπάζει. Είναι σαν ν’ ανακάλυψα το βάζο με τις καραμέλες. Κάθε φορά που βουτάω το χέρι μου πιάνω και μια διαφορετική. Με άλλη, ολοκαίνουρια γεύση. Ταξιδεύω μαζί τους, κλαίω, γελάω πολύ, ερωτεύομαι, σκέφτομαι, μαθαίνω. Ειδικά αυτό το τελευταίο. Μαθαίνω, ανακαλύπτω νέους κόσμους, την πανέμορφη φιλοσοφία της Άπω Ανατολής που τόσο αγαπώ, που τόσο με ελκύει, με σαγηνεύει, με συναρπάζει. Το φως, άλλωστε, προέρχεται από την Ανατολή.
Θα ήθελα λοιπόν να σας μυήσω σε αυτόν τον πανέμορφο κόσμο που μ’ έχει μαγέψει. Να χαρείτε κι εσείς, να μαγευτείτε, να ταξιδέψετε, να ξεχαστείτε. Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου!

Υ.Γ. Αφήνω ένα τραγουδάκι εδώ, έτσι, για την εισαγωγή. Είναι κομμάτι από το soundtrack της σειράς Goblin του 2016 (μα τι χρονιά, με τι φοβερές σειρές το 2016!)
photo credit: https://whumpily-ever-after.tumblr.com/post/647870115423158272/the-legend-of-the-blue-sea-whump-list
photo credit: https://www.imdb.com/title/tt0410297/
photo credit: https://www.imdb.com/title/tt0282599/
photo credit:https://moviehunt.me/movies/the-legend-of-the-blue-sea-2016-season-1/
photo credit: https://www.viki.com/tv/20218c-good-doctor
photo credit: https://www.facebook.com/KStarSection/posts/moods-while-watching-kdramas/4194254040649166/
Η Μπερίν Μυισλή είναι μεταφράστρια τουρκικής γλώσσας και μεγάλη φαν του k-drama