«Δικιά σου για πάντα»: Ένα ψυχολογικό θρίλερ με φόντο τη διάβρωση των οικογενειακών δεσμών και την αγωνία της εγκατάλειψης

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

H Κλαούντια Πινιέιρο συστήθηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μέσα από τις εκδόσεις Carnivora και το σπαρακτικό της μυθιστόρημα «Η Έλενα ξέρει», επιτυγχάνοντας να συγκλονίσει με την πορεία μιας μητέρας προς τη λύτρωση και την κάθαρση. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Δικιά σου για πάντα», ένα μυθιστόρημα που ξαφνιάζει με την καυστική του πρόζα και τις δαιδαλώδεις ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων του, εκπλήσσοντας τον αναγνώστη με τον σαγηνευτικό τρόπο που μεταλλάσσεται η πένα αυτής της δημιουργού υπηρετώντας μοναδικά το είδος της εκάστοτε ιστορίας της.

Στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκεται μια τριμελής οικογένεια και τα ηνία των εξελίξεων κρατάει σφιχτά στα χέρια της από την πρώτη σελίδα η Ινές Περέιρα, παντρεμένη με τον Ερνέστο και μητέρα μιας έφηβης κόρης, της Λάουρα. Η καθημερινότητά της δεν έχει εναλλαγές και αρέσκεται στην ηρεμία που επικρατεί στο σπιτικό της καθώς της δίνει την αίσθηση της απόλυτης ευτυχίας. Όταν ξαφνικά βρίσκει ένα σημείωμα που απευθύνεται στον σύζυγό της από τη γραμματέα του Αλίσια, με αφιέρωση «Δικιά σου για πάντα», χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Αλλά δεν δειλιάζει στιγμή. Σηκώνει τα μανίκια ψηλά και ξεκινά να προστατεύσει τον σύζυγό της και να τον επαναφέρει στη συζυγική κλίνη. Με τρόπους που κανείς δεν περιμένει. Αγνοώντας τις συναισθηματικές εξάρσεις της κόρης της και την εσωστρέφειά της, επικεντρώνεται στο να σώσει τον γάμο της με κάθε κόστος. Ξεπερνώντας και την πιο νοσηρή φαντασία, βοηθάει τον σύζυγό της να καλύψει τα λάθη του, αποδέχεται τις αστείες δικαιολογίες του και κρύβει ό,τι ξέρει κάτω από το χαλί προκειμένου να υπερασπιστεί την εικόνα της τέλειας οικογένειας που έχει οικοδομήσει με κόπο.

Μόνο που αυτές οι υποχωρήσεις είναι απλά η αρχή μιας ξέφρενης κούρσας λανθασμένων αποφάσεων και κινήσεων που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σε πολλαπλά επίπεδα, προβάλλοντας νοσηρές αλήθειες που ταλανίζουν τη σύγχρονη εποχή και δύσκολα μπορεί κανείς να τις παραδεχτεί ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό.

Η επιλογή της πρωτοπρόσωπης αφήγησης της Ινές αποτελεί μια ευφυέστατη επιλογή της συγγραφέως καθώς οι εσωτερικές αναταράξεις, οι συναισθηματικές της εκρήξεις και η ψυχρή λογική με την οποία προσεγγίζει τα γεγονότα, προσδίδουν από την πρώτη σελίδα στο κείμενο μια θεατρικότητα και την ίδια στιγμή ένα βάθος, που πραγματικά αφήνει τον αναγνώστη με το στόμα ανοικτό. Καυστικό χιούμορ και πικρές αλήθειες ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες και δημιουργούν ένα ψυχολογικό θρίλερ με φόντο την πίστη πέρα από κάθε λογική, την υποκρισία, την αγωνία της εγκατάλειψης, την απόγνωση, την απελπισία.

Οι χαρακτήρες κρύβονται ο ένας από τον άλλον πιστεύοντας ότι εξαπατούν τους γύρω τους ενώ δεν σταματούν στιγμή να εξαπατούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ζουν μέσα σε μια πλάνη, σε μια εικονική πραγματικότητα που δεν τους προσφέρει ούτε ευτυχία ούτε χαρά αλλά τους προσδίδει κοινωνική καταξίωση. Η Ινές από «κόρη της Μπλάνκα» γίνεται «γυναίκα του Ερνέστο» και δεν δέχεται να χάσει αυτόν τον τίτλο που την καθορίζει. Υπερασπίζεται το προσωπείο της με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, ακόμα και με αίμα. Κανείς και τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στον δρόμο της, μέχρι να τιμωρήσει όποιον έκανε το λάθος να σκάσει την ονειρική φούσκα της οικογενειακής της ζωής. Καταστρώνει τα σχέδια της με κάθε λεπτομέρεια, οργανώνει την επόμενη κίνησή της με ακρίβεια και χειρίζεται τον σύζυγό της με μαεστρία. Ή έτσι τουλάχιστον θέλει να πιστεύει.

Στον αντίποδα αυτής της παρανοικής κατάστασης, στέκεται η Αλίσια, το πραγματικό θύμα της ιστορίας. Μια έφηβη που παλεύει μόνη της να αντιμετωπίσει ένα γεγονός που την ξεπερνά. Υιοθετώντας το διαλογικό σχήμα, η συγγραφέας μυεί τον αναγνώστη στην άβυσσο της αγωνίας και της απόρριψης που βιώνει αυτό το κορίτσι και σκιαγραφεί μοναδικά το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει με τους γονείς της.

«Οι έφηβες νιώθουν ηδονή  να βασανίζουν τους γονείς τους».

Αυτό πιστεύει η Ινές και αφήνει το ίδιο της το παιδί να χαθεί στα άδυτα ενός έρωτα και να αναζητήσει στοργή και φροντίδα σε ξένα χέρια.

Η αστυνομική χροιά της υπόθεσης κινείται αθόρυβα παράλληλα με τις σπασμωδικές κινήσεις της Ινές και εμφανίζεται κατά διαστήματα είτε με της μορφή αποσπασμάτων από κάποιο ισπανικό βιβλίο Μεθοδολογίας του Εγκλήματος είτε μέσω ανακοινώσεων των Αρχών. Και όσο η υστερία της πρωταγωνίστριας ξεφεύγει από κάθε όριο, τόσο φουντώνει το μυστήριο αλλά και οι ανατροπές με δράση και σκηνές που κορυφώνουν την αγωνία για το δυνατό φινάλε.

Στο «Δικιά σου για πάντα» δεν είναι η πρωτοτυπία της ιστορίας που κερδίζει τον αναγνώστη, αλλά η ακρίβεια που χαρακτηρίζει τη γραφή και την αφήγηση της Πινέιρο μετατρέποντας αυτό το μυθιστόρημα σε μια ωδή στην ψυχεδέλεια που διέπει δεσμούς και σχέσεις στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ματαιοδοξίας.

Ένα μυθιστόρημα που ξύνει την επιφάνεια και αποκαλύπτει τη διάβρωση των σύγχρονων γάμων, ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.


Το μυθιστόρημα «Δικιά σου για πάντα» της Κλαούντια Πινιέιρο (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carnivora, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *