Τη Λέσχη Ανάγνωσης come & she δημιούργησαν οι Θέδα Καϊδόγλου και Γεωργία Σουβατζή
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ξεκινά η Λέσχη Ανάγνωσης «come &she», την οποία δημιούργησαν οι Θέδα Καϊδόγλου και Γεωργία Σουβατζή. Διψασμένες για λογοτεχνία, οι δύο τους επιδιώκουν μέσα σεαυτήν να ανακαλύψουν, παρέα με τους βιβλιόφιλους που θα αγκαλιάσουν τη λέσχη, τη γυναίκα όπως είναι πραγματικά.
Η Λέσχη Ανάγνωσης «come & she» αναζητά και αφουγκράζεται όλες τις φωνές, τις διαφορετικές φωνές, που εκφράζουν τις γυναίκες βαθιά και συνολικά. Σε μια εποχή που η γυναίκα παλεύει ακόμα να απενοχοποιηθεί, να ξεφύγει από στερεότυπα και ταμπού,, μια Λέσχη Ανάγνωσης που επιχειρεί μέσα από τις ιστορίες να υπερβεί τα στενά σύνορα που οριοθετεί τη θηλυκότητα, να πάει πέρα από εκεί που γνωρίζουμε και μαζί, γυναίκες και άντρες, να συναντηθούν με γυναίκες που εμπνέουν -γυναίκες αναγνώστριες, συγγραφείς και ηρωίδες- είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα και μια μεγάλη πρόκληση για όλους.

Οι δύο εμπνεύστριες της Λέσχης μας μίλησαν για το νέο τους εγχείρημα.
Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή της Λέσχης και ποιος είναι ο στόχος σας;
Γεωργία: Η ιδέα αυτή υπάρχει στο μυαλό μου τα τελευταία δύο περίπου χρόνια. Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books το βιβλίο Είμαι Επικίνδυνη στο οποίο είχα τη χαρά να συμμετάσχω. Ένα βιβλίο που καθώς περιέχει τις φωνές 100 γυναικών, με έκανε να θέλω να εξερευνήσω ακόμη εντονότερα όλες τις θηλυκές φωνές.
Νωρίτερα ακόμη, δουλεύοντας στο χώρο του βιβλίου, έβλεπα πως τα νέα βιβλία που κυκλοφορούσαν περιείχαν ολοένα και συχνότερα επιλογές που είχαν στο επίκεντρο τη γυναίκα, βιβλία που γράφτηκαν από γυναίκες, βιβλία που αφορούσαν τα έμφυλα στερεότυπα, τις κοινωνικές διακρίσεις και την έμφυλη βία. Θυμάμαι πως τότε σκέφτηκα: «πόσο ωραία θα ήταν να συζητήσω για όλα αυτά τα βιβλία με γυναίκες». Ξεκίνησε μέσα μου μια ανάγκη να μοιραστώ με τις γυναίκες γύρω μου όσα η καθεμιά μας έχει βιώσει, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τα τραύματά μας και τις ανησυχίες μας. Να μοιραστώ μαζί τους όλα όσα μας βαραίνουν.
Ήθελα να δημιουργήσω, με κάποιον τρόπο, ένα μικρό αλλά άκρως ασφαλή χώρο για να μοιραστεί κάθε γυναίκα, ό,τι αυτή επιθυμία. Και η λογοτεχνία είναι πάντοτε μια υπέροχη αφορμή για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Κάπως έτσι, μοιράστηκα αυτή μου τη σκέψη με τη Θέδα, οι ανάγκες μας ταυτίστηκαν απόλυτα και ξεκινήσαμε την οργάνωση!

Θέδα: Η Γεωργία μου μίλησε για την ιδέα αυτής της λέσχης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Θεσσαλονίκη. Ήταν κάτι που σκεφτόταν καιρό. Μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Φυσικά είπα ναι δίχως δεύτερη σκέψη. Αφενός λόγω της σχέσης μου με τις λέσχες ανάγνωσης και αφετέρου λόγω της σχέσης μου με την ίδια.
Το βιβλίο προσφέρει απέραντες εκτάσεις για να καλλιεργήσει η γυναίκα τις σκέψεις της, να αναγνωρίσει τα συναισθήματα και να συμφιλιωθεί με τις επιθυμίες της. Να ερμηνεύσει και να κατανοήσει τον εαυτό της. Η μοναχική αναγνωστική εμπειρία μέσα σε μια τέτοια λέσχη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε κοινωνική εμπειρία όπου ενισχύεται και καλύπτεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για έκφραση και απελευθέρωση. Αυτό νομίζω χρειάζονται οι γυναίκες. Ελευθερία. Μέσα από τα βιβλία ζούμε με έναν τρόπο πάμπολλες ζωές.
Ακόμη κι αν δεν έχουμε ζήσει ή δεν πρόκειται να ζήσουμε όλα όσα διαβάζουμε, αποκτούμε ωστόσο τον πλούτο και τη σοφία της ζωής.
Θέλουμε και ελπίζουμε όλα αυτά να τα μοιραστούμε.

Πόσο σημαντική είναι η λογοτεχνία σε μια εποχή που η γυναίκα ακόμα παλεύει να βρει τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο, σε έναν κόσμο που ακόμα ενστερνίζεται και αποδέχεται στερεότυπα και προκαταλήψεις μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας;
Γεωργία: Δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι. Δεν πιστεύω ότι η λογοτεχνία από μόνη της μπορεί να σώσει ζωές, να διαμορφώσει ανθρώπους και χαρακτήρες, να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν ή να δώσει φωνή σε ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους. Πιστεύω ότι για κάθε αλλαγή χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται ένα συνολικό σύστημα, χρειάζεται γνώση και δράση και πολλά εργαλεία για να συμβεί η αλλαγή. Χρειάζεται να διευρυνθεί το «εμείς» και όχι το «εγώ». Χρειάζεται να δημιουργηθούν συλλογικότητες.
Σίγουρα, για κάποιους η λογοτεχνία μπορεί να είναι πηγή ζωής αλλά ξέρω ανθρώπους που μπορούν να υπάρξουν μια χαρά και χωρίς αυτήν.
Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι τα βιβλία εν γένει (και όχι μόνο η λογοτεχνία), σε πολλές σημαντικές, σκληρές, δύσκολες και περίεργες στιγμές της ζωής μου μού έδωσαν απαντήσεις. Μου έδωσαν έμπνευση, ηρεμία και σιγουριά.
Αν αυτό αρκεί για να την κάνει σημαντική, τότε ναι, είναι εξαιρετικά σημαντική!

Θέδα: Η λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι δυνατή όπως θέλει και μπορεί να είναι κάθε γυναίκα. Μέσω της γλώσσας, των ιστοριών, των ηρώων, των ίδιων των συγγραφέων, των ταξιδιών των βιβλίων έχει τη δύναμη να επηρεάσει, να αφυπνίσει, να εμπνεύσει τις γυναίκες. Κάνει και κάτι άλλο σπουδαίο. Κάτι που έχουν ανάγκη οι γυναίκες σήμερα περισσότερο από ποτέ. Απενοχοποιεί. Μας δίνει θάρρος να εκφράσουμε όσα έχουμε μέσα μας, να διαφοροποιηθούμε από όλα όσα μας έχουν επιβάλλει ή μεταγγίσει σε αυτό το περιβάλλον που μεγαλώσαμε και που μόλις περιγράψατε. Βέβαια με τους άνδρες συνυπάρχουμε. Και θέλουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά. Η δική μας εξέλιξη και χαρά θα είναι και δική τους. Τους καλούμε, λοιπόν, να συμμετέχουν κι εκείνοι στη Λέσχη Ανάγνωσης come & she. Αυτός είναι ο θρίαμβος της λογοτεχνίας.
Χρησιμοποιώ τη λέξη θρίαμβος μιας και θα μιλήσουμε για έναν άλλο θρίαμβο στην πρώτη μας συνάντηση επιλέγοντας το βιβλίο του Γιόζεφ Ροτ «Ο θρίαμβος της ομορφιάς». Κι έτσι για έναν επιπλέον λόγο έχει σημασία αυτή η πρώτη μας επιλογή.
Η Λέσχη Ανάγνωσης come & she πραγματοποιείται στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Books+, Πανεπιστημίου 37, στο κέντρο της Αθήνας.
Ημερομηνίες συναντήσεων:
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 6.30 μ.μ.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, 6.30 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο comeandshebookclub@gmail.com και στη σελίδα μας.
Η Θέδα Καϊδόγλου είναι συγγραφέας και συντονίστρια Λεσχών Ανάγνωσης. Η Γεωργία Σουβατζή εργάζεται στο χώρο του βιβλίου τα τελευταία 7 χρόνια ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων.