«Ασυμβίβαστοι»: Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη γενιά των Millennials

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας γράφει για το βιβλίο του Mario Desiati

ασυμβίβαστος -η -ο [asimvívastos]: 1.για κπ. που δε συμβιβάζεται ή που δε συμβιβάστηκε: ~ άνθρωπος / χαρακτήρας. 2. για κτ. που δε συμφωνεί ή που δεν ταιριάζει με κτ. άλλο.|| (ως ουσ.) το ασυμβίβαστο, αδυναμία συνύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο δύο ιδιοτήτων.

Με φόντο μία επαρχιακή πόλη του ιταλικού Νότου, ο Mario Desiati συνθέτει ένα μυθιστόρημα ύμνο στη γενιά των Millennials, στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Συναντάμε τους δύο κεντρικούς μυθιστορηματικούς ήρωες του Desiati, τον Φραντσέσκο και την Κλάουντια, σε μία κρίσιμη ηλικιακά καμπή της ζωής τους, αφού βρίσκονται μία ανάσα πριν ολοκληρώσουν τη βασική σχολική τους εκπαίδευση και ενταχθούν στον κόσμο των ενηλικών, με τους δύο ήρωες του Desiati να καλούνται να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους.

Με αμείωτο αναγνωστικό ενδιαφέρον παρακολουθεί κανείς την καθημερινότητα του Φραντσέσκο και της Κλαούντια στους κόλπους μίας συντηρητικής κοινωνίας, όπου έμφυλα στερεότυπα και απαρχαιωμένες, βαθιά ρατσιστικές αντιλήψεις έχουν ριζώσει στη σφαίρα του κοινωνικού ασυνείδητου, δύο ασυμβίβαστων με την κλειστή κοινωνία στην οποία ανήκουν νέων, αλλά και δύο ασυμβίβαστων μεταξύ τους χαρακτήρων, οι οποίοι ωστόσο θα καταφέρουν να υπερκεράσουν κάθε εμπόδιο που ορθώνεται ανάμεσα τους και να δεθούν παντοτινά με τους δεσμούς μίας σχεδόν ακλόνητης φιλίας.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος αυτού, παρακολουθούμε την καθημερινότητα του Φραντσέσκο, ενός άγουρου αγοριού, ο οποίος κουβαλά στους ώμους το άυλο βάρος με το οποίο είναι φορτισμένος ο ρόλος του νεαρού άνδρα που καλείται να διαδραματίσει στην καθημερινότητα του, στα πλαίσια ενός προκαθορισμένου σεναρίου, που έχει γραφτεί για κάθε παιδί του ιταλικού νότου. Ο Φραντσέσκο λοιπόν όντας δειλός και ιδιαίτερα φοβισμένος, παραμένει εγκλωβισμένος στις συντηρητικές κοινωνικές αντιλήψεις, που φυλακίζουν ασυνείδητα τις επιθυμίες του, με τον ίδιο να αρνείται να ανακαλύψει ακόμα και την σεξουαλική του ταυτότητα.

O Desiati στέκεται με έκδηλη ευαισθησία και στοργή στο πλευρό των ηρώων του, μιλώντας μέσα από τους ήρωες του για όλα εκείνα, τα μικρά και μεγάλα που απασχόλησαν τους νέους της γενιάς του.

Στον αντίποδα του Φραντσέσκο βρίσκεται η φίλη του η Κλάουντια. Μεγαλωμένη από έναν στοργικό και δοτικό πατέρα, έναν πατέρα ιδιαίτερα φιλότεχνο, η Κλάουντια μαθαίνει από μικρή να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, ασχέτως εάν αυτές δε συμβαδίζουν με τις κοινωνικές συμβάσεις της μικρής επαρχιακής πόλης. Εκείνη με το θάρρος ή και το θράσος ενός νεαρού ενήλικα, πηγαίνει κόντρα σε όλους και όλα. Υψώνει το ανάστημα της σε κάθε έμφυλο και πατριαρχικό στερεότυπο και χωρίς ίχνος φόβου εναρμονίζεται με το ρεύμα της εποχής, που θέλει τη γενιά των Milennials, τη γενιά που ταυτίστηκε με τις κοινωνικές επαναστάσεις και τα κινήματα που άνθισαν εκείνη την εποχή, να βουτά δίχως ανάσα στην ανεξερεύνητη θάλασσα της ενήλικής ζωής, σε μία προσπάθεια κατάκτησης της προσωπικής της ελευθερίας.

Ο Mario Desiati δημιουργεί δύο φαινομενικά ασυμβίβαστους μεταξύ τους χαρακτήρες, η καθημερινή τριβή των οποίων γίνεται η αφορμή για να αναπτυχθούν συγκρουσιακά δίπολα ιδεών, με τους δύο ωστόσο ήρωες του Desiati, τον Φραντσέσκο και την Κλάουντια, να καταφέρνουν να τα λύνουν και να πορεύονται στη ζωή μαζί, έχοντας ο ένας τον άλλον για στήριγμα. Με μία συγγραφική ματιά σύγχρονη και ιδιαίτερα τρυφερή, ο Desiati στέκεται με έκδηλη ευαισθησία και στοργή στο πλευρό των ηρώων του, μιλώντας μέσα από τους ήρωες του για όλα εκείνα, τα μικρά και μεγάλα που απασχόλησαν τους νέους της γενιάς του.

Οι ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ είναι ένα εξαιρετικά μεταφρασμένο μυθιστόρημα, την μετάφραση του οποίου υπογράφει η κυρία Δήμητρα Δότση για λογαριασμό των εκδόσεων Κλειδάριθμος. Πρόκειται για ένα «τολμηρό» θα έλεγα μυθιστόρημα που δε φοβάται μέσα από τις σελίδες του να φέρει στο φως με ακρίβεια τις ανομολόγητες αλήθειες των σημερινών σαραντάρηδων και να αναμετρηθεί μαζί τους. Μία γενιά ανθρώπων που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να σπάσει τα δεσμά και να ξεφύγει από τις φυλακές της παιδικής της ηλικίας, που προκαθόριζε τη μετέπειτα ζωή της.

Ο Desiati επιστρέφοντας στις μνήμες και τις εμπειρίες του παρελθόντος, γράφοντας για τους νέους της δικής του γενιάς, ανακαλύπτει αχαρτογράφητα σημεία του εσώτερου εαυτού του και συμφιλιώνεται με το παρελθόν και τη χαμένη του πρώτη νιότη, ανακαλύπτοντας το κλειδί της προσωπικής του ελευθερίας, οδηγώντας τελικά κάθε αναγνώστη-συνοδοιπόρο στη δική του λύτρωση!


Το μυθιστόρημα “Ασυμβίβατοι” του Mario Desiati κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Gianluca Carenza on Unsplash

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας είναι ποιητής και αρθρογράφος λογοτεχνίας. 
Η τελευταία του ποιητική συλλογή "Οι άνθρωποι στις κορνίζες" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι,
περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *