«Αποστολή Χαίρε Μαρία»: Χιούμορ, δράση και συγκίνηση με φόντο το διάστημα

Ο Andy Weir κατακτά και πάλι τους λάτρεις του είδους

O Andy Weir, αν και μηχανικός λογισμικού, κατέκτησε κοινό και κριτικούς με το πρώτο του βιβλίο «Άνθρωπος στον Άρη». Το βιβλίο αυτό γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Ματ Νττέιμον, ενώ κέρδισε το 2016 το John W. Campbell Award για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Το νέο του μυθιστόρημα «Αποστολή Χαίρε Μαρία» έχει κερδίσει και πάλι αναγνώστες και κριτικούς, ενώ έχει δρομολογηθεί η κινηματογραφική μεταφορά του με πρωταγωνιστή τον Ryan Glosling.

Ο Ράιλαντ Γκρέις ξυπνάει μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, εκατομμύρια μίλια μακριά από τη γη, συνδεδεμένος με σωλήνες και ηλεκτρόδια και έναν υπολογιστή να του ζητάει επίμονα να του απαντήσει πόσο κάνουν δύο και δύο ή ποιο είναι το όνομά του. Μόνο που εκείνος δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Προσπαθεί να σηκωθεί και αντικρίζει μέσα σε δύο γυάλες δύο πτώματα. Όλα γυρίζουν μες στο κεφάλι του και παλεύει να καταλάβει πού βρίσκεται, πώς βρέθηκε εκεί και τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Οι δυνάμεις του δεν τον βοηθούν αλλά εκείνος παίρνει κουράγιο από τις σκόρπιες εικόνες που ξεπροβάλλουν στο μυαλό του.

Σύντομα, αρχίζει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ και θυμάται πως ήταν δάσκαλος με ειδίκευση στη μικροβιολογία και ζούσε στην Καλιφόρνια. Ένα άρθρο του για το νερό τράβηξε το ενδιαφέρον των ειδικών και η επικεφαλής τον πλησίασε για να τους εξηγήσει αν κάποιοι μικροοργανισμοί που εντοπίστηκαν είναι ζωντανοί και πώς λειτουργούν. O Ράιλαντ διαπιστώνει πως πρόκειται για ζωντανούς μονοκύτταρους οργανισμούς που μπορούν να αναπαραχθούν. Η επικεφαλής του εξηγεί πως έχουν εντοπίσει μια κόκκινη γραμμή, η οποία κλέβει ενέργεια από τον ήλιο και το πολύ σε είκοσι χρόνια η ενέργεια που θα φτάνει από τον ήλιο στη γη θα αγγίζει μόλις το 5%. Ο πλανήτης μας κινδυνεύει και μόνο μια αποστολή μπορεί να δώσει ελπίδα. Μια αποστολή αυτοκτονίας η οποία θα πρέπει να ταξιδέψει στον χρόνο και να προλάβει το κακό που έρχεται. Η αποστολή «Χαίρε Μαρία».

Όλες αυτές οι αναμνήσεις έρχονται αργά αργά στη μνήμη του Ράιλαντ ενώ επιχειρεί με όσα διαθέτει να καταλάβει πώς πέθαναν οι άλλοι δύο συνοδοιπόροι του και αν τελικά μπορεί να κάνει κάτι για να σώσει τη γη. Παλεύει να βγάλει άκρη με τους αριθμούς, τα δεδομένα, όσα παρατηρεί γύρω του και ξαφνικά… ένα άλλο μικροσκοπικό σκάφος εμφανίζεται στο οπτικό του πεδίο. Το πλησιάζει και σύντομα αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κάποιος ζωντανός οργανισμός. Ένας εξωγήινος, που θέλει να επικοινωνήσει μαζί του με ήχους και είναι ιδιοφυία. Σύντομα βρίσκουν τον κώδικα επικοινωνίας τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες και σκέψεις και προσπαθούν μαζί να βρουν την άκρη στο πρόβλημα της επιβίωσης της γης. Η συνεργασία και η φιλία που γεννιέται ανάμεσα τους είναι καταλυτική και τους δίνει τη δύναμη να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να δημιουργήσουν έναν πανίσχυρο δεσμό.

Ο συγγραφέας επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια του συνδυάζοντας το μυστήριο, την άγνωστη μαγεία του διαστήματος και τις απίστευτες γνώσεις του όσον αφορά το σύμπαν και τους νόμους που το διέπουν, σε μια έξυπνη, γρήγορη και καλοδουλεμένη ιστορία. Ο πρωταγωνιστής κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη με την πρωτοπρόσωπη αφήγησή του, επιστρατεύοντας το χιούμορ, ενώ οι χρονικές εναλλαγές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να θυμηθεί πώς βρέθηκε στο τώρα και ποιος είναι ο προορισμός του, βοηθούν στο να κλιμακωθεί η αγωνία του αναγνώστη και να μην κουράσει η  μοναχική του φιγούρα. Καθώς η πλοκή προχωρά, στο προσκήνιο εμφανίζεται ο εξωγήινος Ρόκι: ένας χαρακτήρας που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Η σχέση που χτίζουν αργά και με μεθοδικές κινήσεις οι δύο ήρωες, η επαφή τους, η ανταλλαγή πληροφοριών και η φιλία τους καταλήγει τελικά να γίνει κάποιες στιγμές το επίκεντρο της ιστορίας και να αφήσει το αποτύπωμά της. Το παρόν βιβλίο διαθέτει όλα τα δυνατά στοιχεία που είχε και ο «Άνθρωπος στον Άρη» μόνο που οι καταστάσεις είναι ακόμα πιο έντονες καθώς ο ήρωας έχει χαθεί στον χωροχρόνο και προσπαθεί από το μηδέν να αποκωδικοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να τον βοηθήσει να σώσει τη γη, αν εκείνη δεν έχει ήδη αφανιστεί. Δεν υπάρχει επαφή με τη γη και αυτό δίνει ένα μεγαλύτερο ακόμα ενδιαφέρον και μια ιδιαίτερη δυναμική στη σχέση των δύο πρωταγωνιστών. Οι διάλογοι είναι ζωντανοί και έντονοι, το τέμπο της εξιστόρησης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ουσία των εξελίξεων και η γραφή απλή και σύγχρονη.

Το μοναδικό στοιχείο που κουράζει είναι ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ο συγγραφέας αναλύει σε βάθος θεωρίες φυσικής, βιολογίας, αστροφυσικής, αστρονομίας, χημείας. Υπάρχουν μάλιστα στιγμές που νιώθει κανείς πως και ο ίδιος ο Weir χάνεται στο πλήθος των πληροφοριών που θέλει να καταγράψει και οδηγείται σε άσκοπες επαναλήψεις που δεν προωθούν την πλοκή. Όμως η επιστημονική προσέγγιση που ακολουθεί προσφέρει στην ιστορία μια αληθοφάνεια. Το φινάλε είναι απρόβλεπτο και βαθιά συγκινητικό, όμορφο και απόλυτα ταιριαστό με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το νέο μυθιστόρημα του Weir είναι μια συγκινητική και ταυτόχρονα χιουμοριστική ιστορία με φόντο το διάστημα και τη γέννηση μιας αλλόκοτης φιλίας.

Κέλλη Κρητικού


Photo by NASA on Unsplash

Το βιβλίο του Andy Weir «Αποστολή Χαίρε Μαρία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Η Κέλλη Κρητικού είναι βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *