Το φαινόμενο Alice Feeney παίζει «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» και βάζει φωτιά στην αδρεναλίνη του αναγνώστη

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Η Alice Feeney είναι μια συγγραφέας που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια το ψυχολογικό θρίλερ, προσφέροντας στους αναγνώστες ανατρεπτικές ιστορίες που κόβουν την ανάσα και κάνουν την αδρεναλίνη τους να χορεύει ξέφρενα μέχρι την τελευταία αράδα. Ακολουθώντας έναν κινηματογραφικό ρυθμό εναλλαγής σκηνών και υιοθετώντας μικρά κεφάλαια για την εξιστόρηση των γεγονότων, η Feeney γίνεται ένα με τους ήρωές της, φοραει κάθε φορά το αντίστοιχο προσωπείο και αφηγειται σε πρώτο πρόσωπο όσα συμβαίνουν. Οι διαφορετικές οπτικές της αλήθειας και της πραγματικότητας οδηγούν σε ψευδαισθήσεις και διαστρέβλωση των γεγονότων, και η φαινομενικά απλή πλοκή μεταμορφώνεται ξαφνικά σε ένα απαιτητικό δωμάτιο απόδρασης για απαιτητικούς παίκτες. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι αυτό που βλέπει γιατί το νομισμα έχει πάντα δύο όψεις, και οι ήρωες δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν κορωνα γράμματα τη ζωή τους.

Στο νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί», η Feeney βάζει φωτιά στο  κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το κοινό της. Παίρνει από το χέρι τον Άνταμ και την Αμίλια Ράιτ, ένα παντρεμένο ζευγάρι, τους εγκλωβίζει σε ένα απομονωμένο παρεκκλήσι στα Χάιλαντς της Σκωτίας, χωρίς δυνατότητα επαφής με τον κόσμο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης και των διακοπών ρεύματος, και έπειτα κάνει στην άκρη, και επιτρέπει στα μυστικά, τις ενοχές, τις μύχιες επιθυμίες και τα μίση να βγουν στην επιφάνεια και να ρίξουν τα ζάρια. Η ρουλέτα γυρίζει και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει η μπίλια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φινάλε θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα.   

Η Αμίλια έχει κερδίσει ένα δωρεάν Σαββατοκύριακο και θεωρεί ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για να αναθερμάνει τη σχέση της με τον άντρα της, καθώς τα δέκα χρόνια συμβίωσης έχουν επιφέρει αρκετές ρωγμές στον γάμο τους. Εκείνη εργάζεται σε έναν καταφύγιο ζώων, από όπου έχουν αποκτήσει και τον δικό τους σκύλο, και εκείνος είναι ένας φιλόδοξος σεναριογράφος που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στο κινηματογραφικό στερέωμα, αν και είναι διάσημος για τις μεταφορές επιτυχημένων βιβλίων. Επιπλέον, εκείνος πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, που ονομάζεται προσωπαγνωσία, και γι αυτό δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά των προσώπων, ούτε καν των φίλων, των συγγενών, αλλά και της ίδιας της γυναίκας του.

Αυτή η απόδραση λοιπόν, είναι η ευκαιρία τους να ξαναβρούν όσα τους ένωναν. Μόνο που το παραμελημένο παρεκκλήσι, το χιονισμένο τοπίο, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος, οι παράξενοι θόρυβοι, η εξαφάνιση του σκύλου τους, το υπνοδωμάτιο που είναι διακοσμημένο όπως ακριβώς το δικό τους στο σπίτι τους, και τα μεταξύ τους ψέματα, όχι μόνο δεν βοηθούν να έρθουν κοντά, αλλά αποτελούν την αφετηρία για αποκαλύψεις που σοκάρουν.

Παράλληλα, η συγγραφέας αποτυπώνει στο χαρτί τα γράμματα που γράφει η Αμίλια στον άντρα της σε κάθε τους επέτειο, χωρίς να του τα έχει δώσει ποτέ. Γράμματα που περικλείουν αλήθειες, γεγονότα, συναισθήματα, που εκείνη δεν μοιράστηκε ποτέ μαζί του. Μα τώρα η ώρα έχει φτάσει. Η ώρα να φανερωθεί ποιος από τους δύο λέει ψέματα. Δέκα ολόκληρα χρόνια.

Οι εναλλαγές στην πρωτοπροσωπη αφήγηση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές θυμίζει  παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα. Κάθε κίνηση του ενός προκαλεί την άμεση απάντηση του άλλου, μόνο που καθώς ο χρόνος περνά, η στρατηγική χάνει έδαφος και οι σπασμωδικές κινήσεις θολώνουν τη σκέψη και καταλήγουν σε λάθος επιλογές. Το παρελθόν πλησιάζει αμείλικτο και τα μυστικά δεν αντέχουν άλλο να μένουν θαμμένα στο συρτάρι. Με εκπληκτική ακρίβεια, η Feeney ανατρέπει τα πάντα εκεί που κανείς δεν το περιμένει και αφήνει τον αναγνώστη με το στόμα ανοικτό να προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια γυρίζοντας την ταινία της ιστορίας από την αρχή. Και τότε όλα ξεκαθαρίζουν και η μεγάλη εικόνα εμφανίζεται.

«Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί». Ποιος κερδίζει σε αυτόν γύρο; Μα φυσικά, όσοι ψάχνουν ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα τους κάνει να χάσουν τον ύπνο τους… μέχρι να αντικρίσουν τη μεγάλη ανατροπή!  


Το βιβλίο «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by martin Bennie on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *