19 βιβλία – προτάσεις δώρων για άντρες

Για όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις

Το βιβλίο είναι πάντα το ωραιότερο δώρο, οπότε και φέτος επιλέξτε να δώσετε χαρά και νοητά ταξίδια στα αγαπημένα σας αντρικά πρόσωπα επιλέγοντας το κατάλληλο είδος για τον καθένα.

«Ο ανήφορος» Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Διόπτρα

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ένα ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα, ένας δημιουργός που εμπνεόταν από τους απλούς ανθρώπους, ένας λάτρης των ταξιδιών, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο. Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία. Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής. Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου. Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο. Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, και οι εκδόσεις Διόπτρα με σεβασμό και αγάπη το προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό σε μια έκδοση εφάμιλλη του σπουδαίου δημιουργού. Με ένα απαράμιλλης αισθητικής εξώφυλλο προσκαλούν κάθε αναγνώστη να χαθεί στα μονοπάτια της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη και να βιώσει την έκρηξη αισθήσεων και προβληματισμών που γεννά η πένα του. Ένα έργο μοναδικό, θησαυρός για κάθε βιβλιοθήκη.

Βιογραφίες και Ιστορικά

«Αριστοτέλης», Αλέκος Παπαδάτος, Τάσος Αποστολίδης, εκδόσεις Ίκαρος

Το graphic novel είναι ένα είδος που έχει μια διπλή δυναμική: καταφέρνει να συνδυάσει κείμενο και εικόνα προκαλώντας τον αναγνώστη να χαθεί στην ιστορία του και να νιώσει κομμάτι της. Ο δημοφιλής σκιτσογράφος Αλέκος Παπαδάτος έχει αποδείξει πολλάκις την εκπληκτική του ικανότητα να συγκινεί και να συναρπάζει με τα πονήματά του και αυτή τη φορά, με την αγαστή συνεργασία του συγγραφέα και σεναριογράφου Τάσου Αποστολίδη, αναλαμβάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τον βίο του Αριστοτέλη. Ο εμβληματικός φιλόσοφος, που ίδρυσε τη δική του σχολή και δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, ζωντανεύει μοναδικά με αντιθέσεις χρωμάτων, διαλόγους και ακριβείς περιγραφές. Όσοι έχουν μελετήσει το έργο αλλά και όσοι δεν έχουν μυηθεί στην αξία των διδαγμάτων του, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσουν την πορεία της ζωής του μέσα από τις σελίδες αυτού του καλαίσθητου graphic novel, και να ταξιδέψουν στο χθες. Ένα graphic novel, για κάθε Έλληνα αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

«Ανδρωμάχη», Κώστας Ακρίβος, εκδόσεις Μεταίχμιο

«Υπομονή… Τι άνοστη λέξη κέρασαν οι θεοί τους ανθρώπους για να μετριάζεται η συμφορά τους!» Ο Κώστας Ακρίβος, με την απόλυτα ισορροπημένη και στιβαρή του πένα, αποφασίζει να φέρει στο φως τη ζωή μιας γυναίκας που βίωσε την απόλυτη ευτυχία αλλά και τον απόλυτο πόνο. Φωτίζοντας τον εύθραυστο ψυχισμό της, ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα της Ανδρομάχης αμέσως μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου και δίνει φωνή στη συντριβή της, την παραίτησή της, την εξαθλίωσή της, τον διαρκή εξευτελισμό της. Μια μητέρα, μια σύζυγος, μια βασίλισσα, υπομένει στωικά την ατίμωση και την ντροπή, παίρνει δύναμη από τις χαρές του παρελθόντος και αντιμετωπίσει με καρτερικότητα τις νέες συμφορές. Γιατί πάνω από όλα είναι μητέρα. Και ο ρόλος αυτός την υποχρεώνει να ψάχνει διαρκώς το φως της ελπίδας. Ένα μικρό αλλά συγκλονιστικό κείμενο.

«Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα: 1934-1944», Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο

Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του ’30 και ως το 1944, ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο και με φόντο την Αθήνα της Κατοχής αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Μαζί με την καθημερινότητα, έρχονται στο φως διαδρομές μέσα στην Αθήνα, τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο Πατησίων, ο συνοικιακός αθλητισμός γύρω από το «Σπόρτιγκ», τα μπάνια στο Φάληρο, τα ταξίδια με καΐκι ως το Άστρος, η εξερεύνηση του παραμυθένιου τοπίου στις όχθες του Κηφισού. Όλα αυτά συνθέτουν μια διαφορετική εμπειρία της αστικής διαβίωσης και δίνουν τροφή για σκέψη για τις ανάγκες της απλής ζωής, για το δικαίωμα στην ευτυχία, για τη σταδιακή ενηλικίωση μέσα από τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής. Με την Αθήνα πρωταγωνίστρια, το ημερολόγιο αυτό είναι ένα από τα σπάνια γραπτά τεκμήρια γραμμένα από παιδί ή έφηβο στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40. Δίνει το έναυσμα για σύγκριση, μελέτη, αναστοχασμό.

«Τα ονόματά του», Ζοζέ Σαραμάγκου, εκδόσεις Κατανιώτη (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά)

Ένα εκπληκτικό ταξίδι, μέσα από εικόνες, εξιστορήσεις και αποσπάσματα βιβλίων, στη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου.  Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είναι αναντίρρητα ένας από τους μεγάλους δασκάλους της λογοτεχνίας. Ο μοναδικός συγγραφέας στην πορτογαλική γλώσσα που έχει τιμηθεί με Βραβείο Νόμπελ και έχει αφήσει θησαυρούς όπως τα μυθιστορήματα Περί τυφλότητος, Το 2022 γιορτάζονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που ξεκίνησε ως μηχανουργός, έγινε δημόσιος υπάλληλος, εκδότης και, τέλος, συγγραφέας, ανυψώνοντας την τέχνη της γραφής σε καινούργια επίπεδα. Το πρωτότυπο αυτό βιογραφικό άλμπουμ, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες –χώροι/τόποι, αναγνώσεις/νοήματα, γραπτά/ δημιουργίες και δεσμοί/πρόσωπα– αποτυπώνει τη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου συνυφασμένη με περισσότερα από διακόσια ονόματα, ανάμεσά τους πόλεις, ιστορικά ορόσημα, φίλοι, χαρακτήρες βιβλίων, το Λανθαρότε, η Βραζιλία, η Μπλιμούντα, ο Θεός, ο Ιούδας, ο Φερνάντο Πεσσόα, ο Μαρξ, ο Ζόρζε Αμάντο, η Πιλάρ. Και όλα τούτα πλαισιωμένα με εικόνες από το Αρχείο Σαραμάγκου και αναφορές από εκδόσεις.

«Οι ιππότες του Ουρανού» , Χρόνης Μουστάκας, εκδόσεις Anubis

Τέλη του 11ου αιώνα. Η Ευρώπη συγκλονίζεται από πολέμους, πανδημίες, έντονα καιρικά φαινόμενα και φτώχεια. Η αμάθεια, ο φόβος της συντέλειας, οι δεισιδαιμονίες απλώνουν στις κοινωνίες βαθύ σκοτάδι. Η απειλή των Σαρασίνων γιγαντώνεται και το Βυζάντιο απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Πέντε στρατοί της Δύσης δίνουν ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Προορισμός η Ιερουσαλήμ. Ο Χρόνης Μουστάκας δημιουργεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα που γυρίζει πίσω στον χρόνο και αποδίδει με ρεαλισμό και αληθοφάνεια τις διαφορές τριών κόσμων, των Δυτικών, των Βυζαντινών και των μουσουλμάνων, με τα διαφορετικά ήθη, πολιτισμό και πιστεύω. Ένα μυθιστόρημα που πλέκει περίτεχνα τα ιστορικά γεγονότα με ένα ταξίδι αυτογνωσίας των τριών βασικών ηρώων, του μοναχού-τοξότη Αμβρόσιου, του μαχητή Λάιαλ Λούκας και του Βυζαντινού αξιωματικού Νικόλαου Λώτα, που θα συνδεθούν με βαθιά φιλία στην πορεία τους μέχρι την Ιερουσαλήμ και τα γεγονότα της Α΄ Σταυροφορίας.

Κοινωνικά

«Όλα για το τίποτα», Βάλτερ Κεμπόφσκι, εκδόσεις Δώμα (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου)

Γενάρης του 1945. Το ανατολικό μέτωπο καταρρέει, ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει. Αλλά στο Γκεόργκενχοφ, το αρχοντικό της οικογένειας φον Γκλόμπιχ, η ζωή μοιάζει να διατηρεί τη ρουτίνα της.  Ο πατέρας απουσιάζει, είναι αξιωματικός της Βέρμαχτ. Η γυναίκα του, η Καταρίνα, είναι κουρασμένη, χρειάζεται ησυχία. Το σπίτι το διαχειρίζεται μια θεία, μαζί με το αλλοδαπό υπηρετικό προσωπικό. Ο δωδεκάχρονος Πέτερ δεν έχει πάρε-δώσε με τα παιδιά απ’ τον απέναντι συνοικισμό, όπου κατοικεί ο λαουτζίκος. Του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα ο δρ. Βάγκνερ, που έχει ένα γενάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι από κάπου τον ξέρεις.  Έξω στο δρόμο περνούν κάρα με Γερμανούς πρόσφυγες. Οι επισκέπτες φέρνουν αντιφατικές ειδήσεις. Μα είναι δυνατό να ηττηθεί η Γερμανία μας; Ο Βάλτερ Κεμπόφσκι, με το αδάμαστο συγγραφικό του ταλέντο σκιαγραφεί με ευφυία και εκπληκτική προσοχή τους χαρακτήρες του, και δημιουργεί μια ιστορία μνήμης, μια τραγωδία που πηγάζει από τις αδυναμίες του ανθρώπου. Κάθε σελίδα αποκαλύπτει τη διαβρωτική και επιζήμια δύναμη του μίσους και  ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του συγγραφέα καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

«Η επιστροφή του Φαράζ Αλί», Aamina Ahmad, εκδόσεις Κλειδάριθμος (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου)

Ο Φαράζ έχει να βρεθεί από παιδί στον Μοχαλά, στη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Ακόμα θυμάται τη μέρα που τον πήραν με τη βία από το σπίτι στο οποίο έμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, ύστερα από εντολή του ισχυρού πατέρα του, ο οποίος ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή. Τώρα, ο Φαράζ έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με το παρελθόν του καθώς διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας. Πλούσια, πολυεπίπεδη, καλογραμμένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια της πλοκή, που δεν αφήνει την αγωνία του αναγνώστη σε ησυχία ούτε στιγμή. Με όχημα την τριτοπρόσωπη αφήγηση, τις ζωντανές περιγραφές και τους ουσιαστικούς διαλόγους, η συγγραφέας ξεκινά την εξιστόρηση τριών ιστοριών, προβάλλοντας μέσα από την πλοκή της σημαντικές πληροφορίες για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας στις δύο αυτές ταραγμένες και σκοτεινές εποχές. Η υπόθεση δολοφονίας είναι απλά η αφορμή ώστε η συγγραφέας να δημιουργήσει μια βαθιά συναισθηματική ιστορία που ταλανίζεται από τα πάθη, τα λάθη και τις ενοχές των πρωταγωνιστών από τη μία και από τα στερεότυπα, τα ήθη, τις προκαταλήψεις και τα παιχνίδια εξουσίας από την άλλη.

«Ο ψαράς και ο γιος του», Livaneli Zülfü, εκδόσεις Πατάκη (μτφρ. Καράογλαν Φραγκώ)

Ο Ζουλφί Λιβανελί πάντα καταφέρνει να συγκινήσει βαθιά τους αναγνώστες με τη λυρική του πένα. Στο νέο του μυθιστόρημα κυρίαρχο στοιχείο είναι η θάλασσα, με όλα της τα πρόσωπα και όλες τις μεταμορφώσεις της. Άλλοτε άγρια και άλλοτε ήρεμη, σαγηνεύει αλλά και εκδικείται όσους δεν υποκλίνονται στη δύναμή της. Σε ένα ψαροχώρι στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, που δεν είναι ανέγγιχτο από τα παγκόσµια προβλήµατα της εποχής µας, ένας λιγοµίλητος ψαράς και η γυναίκα του αγωνίζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους µετά τον χαµό του επτάχρονου παιδιού τους στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε. Βιώνουν τη ζωή και τον θάνατο, τη δυστυχία και την ευτυχία µέσα από απροσδόκητους δρόµους… Και ο Λιβανελί επιτυγχάνει να αποτυπώσει την ψυχική τους οδύνη και τις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις με γλαφυρότητα και καθαρές γραμμές, δημιουργώντας μια τρυφερή ωδή στην απώλεια και τη ζωή.

«Λεωφόρος Λίνκολν» Amor Towles, εκδόσεις Διόπτρα (μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου)

Το νέο μυθιστόρημα του Amor Towles είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι για τον αναγνώστη. Ένα ταξίδι δοσμένο με χιούμορ, αφέλεια, αθωότητα, συγκίνηση, ένταση και δυνατές στιγμές. Μια δεκαήμερη διαδρομή γεμάτη φως, χρώμα, μουσική, συναισθήματα, και αβέβαιο προορισμό. Ακολουθώντας τη λεωφόρο Λίνκολν, οι πρωταγωνιστές θα ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής που θα τους αλλάξει, θα τους μεταμορφώσει και θα τους λυτρώσει από τα βάρη του παρελθόντος. Τον Ιούνιο του 1954 ο δεκαοκτάχρονος Έμετ Γουάτσον επιστρέφει με το αυτοκίνητο των φυλακών στο σπίτι του στη Νεμπράσκα, αφού εξέτισε ποινή δεκαπέντε μηνών για φόνο εξ αμελείας. Έχει χάσει από καιρό τη μητέρα του, ο πατέρας του έχει πεθάνει πρόσφατα και το οικογενειακό αγρόκτημα έχει κατασχεθεί από την τράπεζα. Ο Έμετ σχεδιάζει να πάρει τον οκτάχρονο αδελφό του, τον Μπίλι, και να τραβήξουν κατά την Καλιφόρνια για να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Όταν όμως το αυτοκίνητο φεύγει, ο Έμετ ανακαλύπτει ότι δύο συγκρατούμενοί του από το αγροτικό αναμορφωτήριο είχαν τρυπώσει στο πορτμπαγκάζ. Οι δυο τους έχουν σκαρφιστεί ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο για το μέλλον του Έμετ – ένα σχέδιο που θα οδηγήσει και τους τέσσερις σε ένα μοιραίο ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση: προς την πόλη της Νέας Υόρκης.

Αστυνομικά και μυστηρίου

«Η τριλογία της ομίχλης», Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, εκδόσεις Ψυχογιός (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη)

Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, που έφυγε πρόωρα αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην παγκόσμια λογοτεχνία, υπήρξε ένας δημιουργός που ήξερε να σαγηνεύει με τις λέξεις, να δημιουργεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στις ιστορίες του και να παρασύρει τους αναγνώστες σε κόσμους μοναδικούς και ασύγκριτους. Η νέα του τριλογία, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι μια μυστηριώδης διαδρομή για όσους θέλουν να αναμετρηθούν με την ομίχλη που έχει σκεπάσει τα πάντα. Το νέο σπιτικό των Κάρβερ, στο παραθαλάσσιο χωριό όπου έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τον κλοιό του πολέμου που σφίγγει στο Λονδίνο, περιβάλλεται από μυστήριο. Το πνεύμα του μικρού Τζέικομπ, του γιου των παλιών ιδιοκτητών, ο οποίος πνίγηκε εκεί πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επισκιάζει το μέρος. Οι αλλόκοτες συνθήκες θανάτου του αρχίζουν να αποσαφηνίζονται μόνο όταν αποκαλύπτεται ο Πρίγκιπας της Ομίχλης, ένας διαβολικός χαρακτήρας ικανός να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία με τίμημα όμως ιδιαίτερα υψηλό.

«Τα πτώματα δεν πληρώνουν» Δημήτρης Μαμαλούκας, εκδόσεις Κέδρος

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας είναι ένας συγγραφέας που με την πένα του χαρίζει στις ιστορίες του έναν παλμό, συνεχείς κορυφώσεις και ατμοσφαιρικές περιγραφές. Στο νέο του βιβλίο συστήνει στους λάτρεις του είδους τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Νετούνο, έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που από τη μνήμη του έχουν σβήσει περίοδοι ολόκληρες, βλέπει εικόνες από το μέλλον και κατέχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χάρισμα. Ζει στην Αθήνα, σ’ ένα υπόγειο μπούνκερ κυκλωμένος από τη μοναξιά, παρέα με τα βιβλία, τα κόμικς και τους δίσκους του. Όταν η Σάντι, ένας παλιός του έρωτας, τον καλεί να βρει το μικρό παιδί της που απήγαγαν κάποιοι, ο Νετούνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπιλ και τον Χίκοκ, ένα δίδυμο αδίστακτων πληρωμένων δολοφόνων. Μια υπόθεση αριστοτεχνικά δομημένη με ρεαλιστικούς χαρακτήρες και διαλόγους πρώτης γραμμής, με κοφτή γραφή που ισορροπεί ανάμεσα στη μοναξιά και τους αδίστακτους ήρωες, και καθηλώνει τον αναγνώστη αναδεικνύοντας μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας.

«Ο θάνατος του Οδυσσέα» Δημήτρης Σίμος, εκδόσεις Μεταίχμιο      

Αν και το «Σώσε με» ,το ψυχολογικό θρίλερ του Δημήτρη Σίμου, έχει πάρει τη θέση του στην ψηφιακή πλατφόρμα του ANT1 κλείνοντας το μάτι στους λάτρεις του είδους, ο αστυνόμος Καπετάνος, ο αστυνόμος με τον οποίο συστήθηκε ο δημιουργός στο αναγνωστικό κοινό, εξακολουθεί να συναρπάζει. Μια ακόμα δύσκολη υπόθεση κάνει την εμφάνισή της καθώς ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί… Ποιος κινεί τα νήματα; Πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις όταν ο εχθρός έχει δημιουργήσει το παιχνίδι; Ο Δημήτρης Σίμος δημιουργεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με θεματικό πλούτο, σκληρή και εθιστική πλοκή και δυνατούς χαρακτήρες που πυροδοτούν διαρκώς τις εξελίξεις και το μυστήριο.

«Τα πάντα συγχωρούνται», Ραφαέλ Ρέιχ, εκδόσεις Carnivora (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη)

Με φόντο το ποδόσφαιρο και την αστυνομική διαφθορα, ο Ραφαέλ Ρέιχ εξυφαίνει μια σειρά περίεργων δολοφονιών με μια απίστευτη ορμή που παρασύρει κάθε αναγνώστη. Η Λάουρα Γκαμάθο πεθαίνει από μια δηλητηριασμένη όστια την ημέρα του γάμου της. Ο πατέρας της αναθέτει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στον πρώην ασφαλίτη Αντόνιο Μενέντεθ Βίχιλ. Η έρευνα, κατά τη διάρκεια της Eurocopa 2008, φέρνει στο φως την ιστορία της οικογένειας Γκαμάθο, μιας από τις οικογένειες που κέρδισαν τον Εμφύλιο πόλεμο και εξασφάλισαν ότι τα παιδιά τους θα κέρδιζαν επίσης και την ειρήνη. Με την κοφτερή σαν λεπίδα πένα του ο συγγραφέας, συνδυάζει το μυστήριο με την κοινωνική και πολιτική κριτική, εστιάζοντας στη νεότερη ιστορία της Ισπανίας. «Τα πάντα συγχωρούνται» αναπαριστούν τη μικρογραφία μιας κοινωνίας που δονείται από την παράνοια και τον ίλιγγο της εποχής, τους φόνους, τα παραπλανητικά στοιχεία και τις θανάσιμες απειλές.

«Το αίνιγμα του δωματίου 622», Ζόελ Ντίκερ, εκδόσεις Πατάκη (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος)

Μια νύχτα του Δεκέµβρη, ένας φόνος διαπράττεται στο Παλάς ντε Βερµπιέ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων. Η αστυνοµική έρευνα που διεξάγεται δεν καταλήγει πουθενά. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, ένας διάσηµος συγγραφέας, που καταφτάνει στο ίδιο ξενοδοχείο για να περάσει τις διακοπές του, θα βρεθεί χωρίς να το καταλάβει στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης. Όµως, τι ακριβώς συνέβη στο δωµάτιο 622; O Dicker ξέρει καλά πώς να υφαίνει τις διαφορετικές πτυχές της υπόθεσής του ώστε να παίζει με επιδεξιότητα με το μυαλό του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Καλοδουλεμένη πλοκή, αγωνία, σασπένς και έκρηξη αδρεναλίνης είναι τα βασικά συστατικά του νέου μυθιστορήματος του ευφυούς συγγραφέα και δημιουργούν ένα εκπληκτικό κοκτέιλ δράσης και μυστηρίου.

«Η οργάνωση» Γρηγόρης Αζαριάδης, εκδόσεις Bell

Είναι δομημένη στα πρότυπα μιας πολυεθνικής εταιρείας. Έχει απλώσει τα πλοκάμια της στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στην αστυνομία, στην πολιτική –παντού. Είναι ένα πανίσχυρο και αόρατο κύκλωμα διαφθοράς και διαπλοκής που ελέγχει τα πάντα στην κοινωνία μας. Είναι μια Υπερκυβέρνηση του οργανωμένου εγκλήματος.  Είναι η Οργάνωση. Η αστυνόμος Τρύπη και η ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής ταξιδεύουν σε αχαρτογράφητα ύδατα, στον θολό ωκεανό του οργανωμένου εγκλήματος, με αντιπάλους αδίστακτους κακοποιούς… Ο Γρηγόρης Αζαριάδης αποφασίζει να παίξει ένα σαγηνευτικό παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι και να παγιδέψει την ηρωίδα του σε μια υπόθεση όπου οι κίνδυνοι είναι θανάσιμοι, σε ένα ναρκοπέδιο που κάθε απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Η αμείλικτη πένα του, οι καυστικοί διάλογοι και οι στιβαρές περιγραφές απογειώνουν την πλοκή και δεν αφήνουν περιθώρια απόδρασης μέχρι το αδυσώπητο φινάλε.

Pulp fiction

«Drifter #3 – Ο Κλήρος Πέφτει στα Κορίτσια» Λευτέρης Μπούρος, εκδόσεις Bell

Ο Λευτέρης Μπούρος είναι ένας συγγραφέας που αγαπά τις pulp fiction ιστορίες. Ιστορίες που ξεχειλίζουν από μυστήριο, χιούμορ, ένταση, σύγχρονες καταστάσεις και αληθινούς χαρακτήρες που δρουν παρορμητικά. Κάθε κεφάλαιο είναι και ένα κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη καθώς η μουσική παίζει στο παρασκήνιο και οι απρόβλεπτες εξελίξεις οδηγούν σε ένα ντόμινο τρέλας, παραλογισμού, αλητείας αλλά και θανάσιμων κινδύνων. Όλα κινούνται σε ανεξέλεγκτο ρυθμό και τα φρένα στριγγλίζουν επικίνδυνα. Στο νέο του μυθιστόρημα, δίνει τη σκυτάλη στις γυναίκες, ανήμπορος να τιθασεύσει τις προσωπικότητές τους. Δυο σερβιτόρες που κινδυνεύουν. Μια οδηγός ταξί που συμπαθεί τους περιθωριακούς. Μια έγκυος που ανακαλύπτει ότι ο άντρας της έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα. Μια φυλακισμένη που εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αμέσως μετά την αναγγελία του θανάτου της. Και μια εκκωφαντική εκτέλεση. Όλα γένους θηλυκού. Εκτός φυσικά από τον Στράτο Μαύρο, έναν λούζερ που καταφέρνει να βρίσκεται πάντοτε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή…

«Φίδι με κεφαλαία» Πιερ Λεμέτρ, εκδόσεις Μίνωας (μτφρ. Claire Neveu)

Ο Πιερ Λεμέτρ διαθέτει μια πένα που ξέρει να ελίσσεται μοναδικά και να προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας στο είδος της ιστορίας που κάθε φορά επιχειρεί να αποτυπώσει στο χαρτί. Στο νέο αυτό βιβλίο του, φλερτάρει με το στιλ Ταραντίνο και με πρωταγωνίστρια την αδίστακτη Ματίλντ βάζει φωτιά στο μυστήριο και τις ευφυείς ανατροπές με καυστικό χιούμορ που συναρπάζει. Ανελέητη, ακριβής, εκπαιδευμένη από την πρώιμη νεότητά της, η Ματίλντ εκτελούσε εν ψυχρώ όλα τα καθήκοντα που της ανέθετε ο ανώτερός της. Αλλά στην πραγματικότητα κάτι δεν πάει καλά εδώ και καιρό. Η Ματίλντ επιδίδεται σε άσκοπη σκληρότητα για να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Και αρχίζει πραγματικά να τα χάνει: ξεχνάει να ξεφορτωθεί το όπλο, μπερδεύει τον στόχο, είναι πεπεισμένη ότι ο γείτονάς της έχει αποκεφαλίσει τον σκύλο της… Εν τω μεταξύ ο επιθεωρητής Βασίλιεφ ερευνά τις δολοφονίες και πρέπει να εντοπίσει το συντομότερο δυνατόν το «μεγάλο φίδι», τον μυστηριώδη δολοφόνο που χτυπάει με αγριότητα και χωρίς προφανή λογική.

Μαγειρική

Ναι, γιατί όχι; Ο Άκης Πατρετζίκης έχει αποδείξει πώς και οι άντρες μπορούν να μαγειρεύουν εξαιρετικά. Γι αυτό το νέο του βιβλίο «All about brunch» είναι μια δυνατή επιλογή, που θα προσφέρει χαρά σε πολλούς μες στο σπίτι!

«Το brunch είναι ένα γεύμα χωρίς κανόνες. Χωρίς ώρες. Χωρίς συγκεκριμένες γεύσεις, αλλά με αμέτρητες παραλλαγές και πολλά μυστικά! Είναι ένα γεύμα-γιορτή. Μπορεί κανείς να το απολαύσει από το πρωί έως αργά το απόγευμα, συνδυάζοντας αλμυρές και γλυκές γεύσεις, χυμούς, ακόμα και αγαπημένα cocktails. Όλα είναι θέμα επιλογών και στο brunch υπάρχουν πολλές! Το καλύτερο όλων; Είναι ένα γεύμα το οποίο μπορεί να συνδυάσει περισσότερες από μία γαστρονομικές κουλτούρες, με τα φρεσκοψημένα γαλλικά κρουασάν, τις ελληνικές χειροποίητες πίτες, τα αφράτα αμερικάνικα ντόνατς –και πολλά ακόμα αγαπημένα φαγητά– να συνυπάρχουν αρμονικά. Κι εδώ ακριβώς κρύβεται η μαγεία του», όπως λέει ο γνωστός σεφ.

Κέλλη Κρητικού


Photo by Ben White on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *