«17 κλωστές»: Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, μια καθηλωτική σειρά

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Στις 23 Αυγούστου 1909 το πανέμορφο νησί των Κυθήρων ταρακουνήθηκε από μια μαζική δολοφονία. Μια δολοφονία 15 κατοίκων στο χωριό Καλοκαιρινές από έναν άντρα. Ένα ειδεχθές έγκλημα, χωρίς προηγούμενο εκείνα τα χρόνια, που έβαψε με αίμα τα σοκάκια του τόπου. Ο συγγραφέας Πάνος Δημάκης κατάφερε να αποτυπώσει με στιβαρότητα, συγγραφική αρτιότητα και συναισθηματική ισορροπία τα γεγονότα που οδήγησαν τον δράστη σε αυτή την πράξη, μένοντας ουδέτερος και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις σε όλη τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων. Και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας κατόρθωσε να δώσει ζωή στις λέξεις μέσα από σαγηνευτικές εικόνες, με τη σύμπραξη ενός εξαιρετικού καστ συντελεστών και ηθοποιών.

Η πλοκή ξεκινάει συστήνοντας τον νεαρό Καστελάνη, ένα τίμιο, εργατικό παλικάρι που βοηθάει τους γονείς του να βγάλουν τα προς το ζην. Λυράρης στα πανηγύρια και τσαγκάρης το πρωί στο μαγαζί του πατέρα του, κάνει όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Ένα μέλλον που φαίνεται ότι θα είναι φωτεινό και λαμπρό, καθώς πηγαίνει να μαθητεύσει στη Χώρα δίπλα σε έναν σπουδαίο δάσκαλο, τον Δέρκο,  που τον αγαπά και του μαθαίνει όλα τα μυστικά της τέχνης του τσαγκάρη. Όταν επιστρέφει και πάλι στο χωριό του, γίνεται περιζήτητος για τα όμορφα παπούτσια που δημιουργεί. Η ζήλια ενός άντρα και η παγίδα που του στήνει, τον φέρνουν για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τον φθόνο, την κοινωνική απόρριψη και τον αποκλεισμό και τον αναγκάζουν να βάλει ταφόπλακα στα σχέδιά του και να μετακομίσει στην Αθήνα για μια νέα αρχή. Μα η αγνή του ψυχή δεν μπορεί να φανταστεί πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το μίσος των ανθρώπων, και μια πλεκτάνη τον οδηγεί στη φυλακή. Αισθάνεται προδομένος από όλους, εγκαταλελειμμένος, μόνος, δακτυλοδεικτούμενος. Και παίρνει μια τραγική απόφαση, μια απόφαση που δυστυχώς καθορίζει τη μοίρα αθώων ανθρώπων. Επιλέγει να αποδώσει δικαιοσύνη με τον δικό του τρόπο, να τιμωρήσει εκείνους που του στέρησαν τη χαρά και μια ήρεμη ζωή, να σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη όσων τον μείωσαν. Μόνο που ακόμα και εκείνη τη στιγμή, μικρές συμπτώσεις θα αλλάξουν τα πάντα.

Ο Πάνος Δημάκης ερεύνησε σε βάθος και με προσοχή όσα συνέβησαν τότε και προσπάθησε να ενώσει με προσεκτικές κινήσεις όλα τα κομμάτια του παζλ. Μέσα από την περιγραφή της καθημερινότητας των ηρώων αποτύπωσε ήθη και παραδόσεις της εποχής, προκαταλήψεις και στερεότυπα, ώστε να μυήσει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Παράλληλα, κατόρθωσε να αποδώσει με καθαρότητα τον ψυχισμό των ηρώων του, και κυρίως του πρωταγωνιστή. Χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και κόρωνες, παρέδωσε τη σκυτάλη στους χαρακτήρες του έργου και τους άφησε να φανερώσουν όσα έκρυβε η ψυχή τους, όσα ποθούσε η καρδιά τους, όσα διέλυσαν την αθωότητά τους. 

Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη δημιούργησαν το σενάριο της ομώνυμης σειράς που φιλοξενείται στην πλατφόρμα της Cosmote TV, διατηρώντας τον ρυθμό και την ένταση της γραφής, και πλάθοντας με μαγικές κινήσεις τις σκηνές που έχουν ένα ειδικό βάρος.

Η ιστορία του στυγερού φονικού ζωντανεύει υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σωτήρη Τσαφούλια, με έναν τρόπο απαράμιλλο, με μια κινηματογραφική ματιά που αγγίζει υψηλού επιπέδου ταινίες. Παίζοντας με τα χρώματα του τοπίου, τις ομορφιές και τις παραδόσεις του νησιού, ο σκηνοθέτης κατόρθωσε να δημιουργήσει έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο και την στενότητα των μυαλών των κατοίκων, ανάμεσα στα στενά σοκάκια και την ασύνορη αγάπη του Καστελάνη και της Άννας, ανάμεσα στην ηρεμία του τόπου και τη θύελλα της κακίας και του φθόνου που έκρυβαν οι καρδιές κάποιων ανθρώπων. Η εναλλαγή των εποχών αποτυπώνεται μοναδικά, αναδεικνύοντας τη μαγεία των Κυθήρων και την καθημερινότητα των κατοίκων εκείνα τα χρόνια. Κάθε σκηνή έχει ένα ειδικό βάρος και προάγει τις εξελίξεις, χτίζοντας σταδιακά το προφίλ των ηρώων και φωτίζοντας τις σκοτεινές πτυχές των σκέψεών τους. Οι χαρές της ζωής δίνουν τη θέση τους σταδιακά στην απογοήτευση, τον πόνο, την απώλεια, την απόρριψη και το κάθε καρέ εντείνει την αγωνία, αν και το φινάλε είναι γνωστό εξ αρχής. Εντούτοις, ο τρόπος που δομείται η ιστορία δεν αφήνει τον θεατή να πάρει ανάσα, δεν αντέχει να περιμένει.

Σύμμαχός του Σωτήρη Τσαφούλια είναι φυσικά το εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Ο Πάνος Βλάχος είναι συγκλονιστικός. Κατορθώνει να αποδώσει μέσα από τις εκφράσεις του όλη τη γκάμα των συναισθημάτων του ήρωα, τις ψυχολογικές του διακυμάνσεις, τις εσωτερικές του μάχες, την οδύνη που τον κατακλύζει και τον οδηγεί στο έγκλημα. Οι αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση είναι απόρροια των όσων βιώνει και νιώθει, και αυτή η ταύτιση σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις του αποδίδουν έξοχα την κλιμάκωση της πλοκής και την κορύφωση της έντασης, του πόνου, της τρέλας. Η Ντένια Στασινοπούλου, που υποδύεται  την Άννα, κερδίζει τις εντυπώσεις και καταφέρνει να αποδώσει τον έρωτα που νιώθει για αυτόν τον άνθρωπο και την απόλυτη αγάπη που τους δένει μέχρι το τέλος. Η Αθηνά Τσιλύρα και  Κώστας Φλωκατούλας που υποδύονται τους γονείς του αγγίζουν την ψυχή με τον τρόπο που μεταμορφώνονται κάτω από το βάρος των γεγονότων και λυγίζουν. Κάθε χαρακτήρας βάζει το λιθαράκι του ώστε οι εξελίξεις να πάρουν φωτιά και να οδηγηθούν στο αιματηρό φινάλε, και επιτυγχάνουν να αποδώσουν μοναδικά τα γεγονότα που οδήγησαν το χέρι αυτού του ανθρώπου στο να διαπράξει ένα στυγερό έγκλημα που στέρησε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους.    

Οι «Δεκαεπτά κλωστές» είναι ένα συγκινητικό,  καθηλωτικό ψυχογράφημα, είναι η ιστορία ενός στυγερού φονικού που αγγίζει και προβληματίζει βαθιά και αξίζει να τις διαβάσετε αλλά και να τις δείτε να ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη.


Η σειρά «17 κλωστές» προβάλλεται από την πλατφόρμα της Cosmote TV

https://www.cosmotetv-17klostes.gr

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «17 κλωστές» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

photo credit: https://www.cosmotetv-17klostes.gr/

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *