«Τρεις αδερφές»: Μια ωδή στην αδερφική αγάπη και στη δύναμη της υπόσχεσης

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

Οι «Τρεις αδερφές» δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα για τα σκληρά χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η συγκλονιστική ιστορία τριών κοριτσιών, που της έδεσε σφιχτά μια υπόσχεση ζωής. Είναι η αληθινή καταγραφή των γεγονότων που στιγμάτισαν τις ζωές τους και της οδήγησαν σε κακοτράχαλες διαδρομές, όπου η μυρωδιά του θανάτου επισκίαζε τα πάντα. Είναι η γλαφυρή απεικόνιση μιας εποχής όπου η φρίκη έδινε τη θέση της στην απώλεια, οι άθλιες συνθήκες εντός των στρατοπέδων έδιναν τη σκυτάλη στην ανασφάλεια και την ανέχεια που ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια μετά τον πόλεμο, και η αδελφική αγάπη έβαλε τον σπόρο ώστε να ανθίσει ο έρωτας και η ελπίδα.

Η ιστορία ξεκινάει το 1929 στη Σλοβακία, όταν τρεις αδερφές, η Σίμπι 7 χρονών, η Μάγκντα 5 χρονών και η Λίβια 3 χρονών, δίνουν μια υπόσχεση στον πατερά τους λίγο πριν μπει για ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο: να μείνουν ενωμένες ό,τι και αν συμβεί. Δυστυχώς, την επόμενη μέρα ο πατέρας τους χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα χρόνια περνούν έρχεται το 1942. Η Σίμπι έχει φύγει από το σπίτι ακολουθώντας μια νεανική ομάδα που σκοπό έχει να κάνει ιεραποστολή στην Παλαιστίνη, ενώ τα δύο άλλα κορίτσια μένουν με τη μητέρα τους και τον παππού τους. Η Μάγκντα είναι άρρωστη, αλλά όχι κάτι σοβαρό, μα ο οικογενειακός γιατρός συμβουλεύει τη μητέρα να στείλει το κορίτσι στο νοσοκομείο γιατί έχει ακούσει πως οι Γερμανοί παίρνουν τι κόρες των Εβραίων στη δούλεψή τους και φοβάται πως το κορίτσι κινδυνεύει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λιβι δεν διατρέχει κίνδυνο καθώς είναι πιο μικρή σε ηλικία. Η μητέρα αποδέχεται την πρόταση και όντως δυο μέρες μετά μια ομάδα Γερμανών έρχεται στο σπίτι αναζητώντας τα κορίτσια. Βλέποντας να λείπουν οι δύο μεγάλες κόρες δίνουν διαταγή σε δύο μέρες να πάει στη Συναγωγή η Λίβια μαζί με λίγα ρούχα. Η Σίμπι μαθαίνει το γεγονός και φεύγει εσπευσμένα για το σπίτι της. Μόλις φτάνει, ενημερώνει τη μητέρα της πως θα φύγει μαζί με τη Λίβια για να την προστατεύσει.

Όντως τα δύο κορίτσια φτάνουν στη Συναγωγή και από εκεί ξεκινάει ο αγώνας τους. Τις στριμώχνουν σε ελεεινά τρένα και φτάνουν στο Άουσβιτς. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και το φαγητό ανύπαρκτο. Η σωματική κούραση είναι ατελείωτη και κάθε μέρα που περνάει τους φαίνεται αιώνας. Ευτυχώς, η Σιμπι ξέρει να διαβάζει και να γράφει και αυτές οι ικανότητες της σε συνδυασμό με την καλοσύνη μιας γυναίκας, βοηθούν τις δύο αδερφές να αντέξουν. Λίγο καιρό αργότερα μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο αποκλειστικά για γυναίκες, στο Μπιρκενάου. Η φρίκη και η εξαθλίωση έχει διαλύσει τις δύο αδελφές και παλεύουν να μείνουν όρθιες με την ανάμνηση των δικών τους ανθρώπων.

Η Μαγκντα, 17 χρονών πια, μένει με τη μητέρα της και τον παππού της και κρύβονται όταν μαθαίνουν πως οι Γερμανοί την αναζητούν. Δυστυχώς, οι τελευταίοι τους εντοπίζουν και μεταφέρουν τη Μάγκντα στο στρατόπεδο Μπιρκενάου. Οι τρεις αδελφές συναντιούνται επιτέλους μετά από χρόνια και χαμογελούν, αν και ξέρουν ότι κάθε μέρα ίσως είναι και η τελευταία τους. Οι μέρες περνούν και εκείνες πρέπει να αντέξουν και όταν ο πόλεμος τελειώνει, οι κακουχίες και η ανέχεια τις αναγκάζει να χαράξουν νέα μονοπάτια στη ζωή. Όμως δεν ξεχνούν ποτέ την υπόσχεσή τους.  

Τρεις αδερφές. Ένας δεσμός που σφυρηλατήθηκε από φριχτά γεγονότα, απώλειες, πόνο, προδοσία και άντεξε. Μια δυνατή, συγκινητική, βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τρεις κοπέλες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα στα δύσκολα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να μείνουν ζωντανές αλλά και ενωμένες, τιμώντας την υπόσχεση που είχαν δώσει στον πατέρα τους. Οι «Τρεις αδελφές» δεν είναι απλά ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την κόλαση του Άουσβιτς αλλά είναι και μια ωδή στην πίστη, στην επιμονή, στην αγάπη, στην επιθυμία να εκπληρωθούν οι προσδοκίες, οι φόβοι να καταρριφθούν και η φρίκη του πολεμούν να μη σβήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η δεκαετία που καλύπτει η συγγραφέας έχει ενδιαφέρον καθώς δεν εστιάζει μόνο σε όσα βίωσαν οι τρεις αυτές ηρωίδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης παλεύοντας να μείνουν ζωντανές, αλλά και σε όσες δυσκολίες και εμπόδια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μετά τον πόλεμο. Όταν πια η ειρήνη και η απελευθέρωση ήρθε, οι άνθρωποι έδωσαν αγώνα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν σωματικά και συναισθηματικά, να επουλώσουν τις πληγές που αιμορραγούσαν, να βρουν τα στοιχειώδη για να αρχίσουν και πάλι να ζουν ως κανονικοί άνθρωποι. Η συγγραφέας αποτυπώνει με δυνατές περιγραφές και το πώς κατόρθωσαν αυτές οι γυναίκες, να αφήσουν την καρδιά τους ελεύθερη απέναντι στον έρωτα και την αγάπη, αν και οι φρικαλεότητες του Χίτλερ είχαν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ψυχή τους.

Με λιτή γραφή και απλούς διαλόγους, η συγγραφέας αποδίδει με καθαρές γραμμές τα γεγονότα και τις αλήθειες των τριών πρωταγωνιστριών της, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με περιττές πληροφορίες. Στο τέλος του βιβλίου παραθέτει λόγια από παιδιά και εγγόνια των τριών γυναικών, αλλά και φωτογραφίες πραγματικά αγγίζουν τον αναγνώστη.

Η ιστορία αυτή –αν και φαντάζει πέρα από κάθε φαντασία– είναι μια ιστορία που αναδεικνύει το θάρρος, την επιμονή, το πείσμα, το ψυχικό σθένος τριών κοριτσιών που έχασαν τόσο μικρές τον πατέρα τους και αργότερα είδαν τη μητέρα τους και τον παππού τους να θανατώνονται με τον πιο φρικιαστικό τρόπο, και όμως έσφιξαν τα δόντια και αγκαλιάστηκαν σφιχτά για να αντιμετωπίσουν τον πόνο και την οδύνη. Κράτησαν μέσα τους ζωντανή τη φλόγα τους δημιουργώντας στην πορεία της ζωής τους υπέροχες οικογένειες και αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια σπουδαία παρακαταθήκη.


Οι «τρεις Αδερφές» της Heather Morris (μτφρ. Λένια Μαζαρακη) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, περισσοτερες πληροφοριες ΕΔΩ

photo credit: Photo by Albert Laurence on Unsplash

Η Κέλλη Κρητικού είναι αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *