Γράφει η Κέλλη Κρητικού
H Nikki Erlick δίνει ζωή σε μια ιστορία που μοιάζει να κινείται στη σφαίρα του φανταστικού και της δυστοπίας, κρύβει όμως στον πυρήνα της σκληρές αλήθειες για τη σύγχρονη κοινωνία. Ακροβατώντας επιδέξια πάνω στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που μαστίζουν το σήμερα, η συγγραφέας στηλιτεύει στάσεις και συμπεριφορές, ακόμα και για θέματα που αφορούν την πολιτική και τη θρησκεία. Το ευφυές εύρημα στο οποίο στηρίζεται η πλοκή σε συνδυασμό με τις εναλλαγές των προσώπων και τη λιτή, ρέουσα γραφή, κατορθώνουν να τραβήξουν αμέσως το βλέμμα του αναγνώστη και να τον κρατήσουν προσηλωμένο στις σελίδες του βιβλίου. Έντονοι διάλογοι και χαρακτήρες που βρίσκουν κατευθείαν καταφύγιο στην ψυχή του αναγνώστη, ξεδιπλώνουν μια πλοκή που γεννά δυνατά συναισθήματα.
Ένα πρωινό του Μαρτίου, όλοι οι νέοι κάτω των είκοσι ετών λαμβάνουν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα μικρό κουτί που γράφει πως περιέχει το μέτρο της ζωής τους. Ο κόσμος ξαφνιάζεται. Κάποιοι το ανοίγουν αμέσως και άλλοι αρχίζουν να ακούν ειδήσεις, να ψάχνουν στο διαδίκτυο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν τι συμβαίνει. Σύντομα οι επιστήμονες καταλήγουν πως το κουτί αυτό κρύβει μέσα του τη σκληρή αλήθεια: το μήκος κορδονιού που περιέχει αποκαλύπτει πόσα χρόνια θα ζήσει ο παραλήπτης. Ο κόσμος καταρρέει, οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, οι άνθρωποι χωρίζονται σε κατηγορίες… σε εκείνους που ξέρουν και σε εκείνους που δεν θέλουν να μάθουν, σε εκείνους που θα ζήσουν πολύ, σε εκείνους που θα πεθάνουν σύντομα, σε εκείνους που θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που μέσα από την απλότητα της γραφής ταρακουνάει βαθιά τον αναγνώστη.
Η Νίνα και η Μάουρα είναι ζευγάρι και η δεύτερη διαπιστώνει πως της απομένουν μόνο οκτώ χρόνια ζωής. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να δουν αν θέλουν τελικά να ζήσουν μαζί για τον εναπομείναντα χρόνο. Η Μάουρα αρχίζει να πηγαίνει σε μια από τις πολλές ομάδες υποστήριξης ανθρώπων που ξέρουν ότι θα πεθάνουν τα επόμενα χρόνια και εκεί γνωρίζει: τον γλυκύτατο Μπεν που γράφει τις σκέψεις του σε λευκές σελίδες και μετά τις κρύβει στη σχολική αίθουσα που γίνεται η συνάντηση ξεκινώντας μια παράξενη μυστική αλληλογραφία με μια δασκάλα που το όνομά της αρχίζει από A, τον Χανκ που είναι γιατρός και έχει μόλις αποφασίσει να παραιτηθεί γιατί έχει μάθει πως του μένει λίγο χρόνος ζωής, και αργότερα και τον Τζακ, που είναι φίλος του Χαβιέρ αλλά και ανιψιός του φιλόδοξου πολιτικού Άντονι Ρόλινς που θέλει να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο τώρα που ξέρει πως θα ζήσει για πολλά χρόνια. Μάλιστα, ο Άντονι εισηγείται να χωριστούν οι πολίτες σε δύο κατηγορίες, σε όσους ζήσουν πολύ και σε όσους ζήσουν λίγο και να δίνονται διαφορετικές ευκαιρίες ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν. Και φυσικά υπάρχει και η Είμι Γουίλσον, η δασκάλα Αγγλικών και αδελφή της Νίνα που αρνείται πεισματικά να ανοίξει το κουτί. Και όταν αυτό το κουτί ανοίξει, τότε όλα θα είναι πια αργά. Ζωές διαφορετικές που ενώνονται ξαφνικά και αποκαλύπτουν πως τελικά δεν έχει σημασία η διάρκεια αλλά η ουσία.
Η πλοκή εστιάζει σε διαφορετικούς χαρακτήρες παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους αλλά και τις συντριπτικές αλλαγές που επιφέρει αυτό το κουτί. Χαρακτήρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά με έναν παράξενο τρόπο η μοίρα τους φέρνει κοντά και καθορίζουν ο ένας την πορεία ζωής της του άλλου.
Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που μέσα από την απλότητα της γραφής ταρακουνάει βαθιά τον αναγνώστη. Το κουτί που κρύβει τη διάρκεια ζωής του κάθε ήρωα και ο ιδιαίτερος τρόπος αφήγησης των γεγονότων, πυροδοτούν την αδρεναλίνη και το σασπένς. Μέσα από μικρές, απλές καθημερινές ιστορίες ανθρώπων οικείων, της διπλανής πόρτας, καταφέρνει ο συγγραφέας να περάσει τα μηνύματά του και να υπερθεματίσει όσον αφορά την ποιότητα της ζωής που τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει να αποκτήσει. Οι διάλογοι είναι ζωντανοί και άμεσοι, ενώ οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών είναι αληθοφανείς, γι αυτό και ο αναγνώστης αισθάνεται πως μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Ο τρόπος που έρχονται και κουμπώνουν οι προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ένα ταιριαστό και λυτρωτικό φινάλε.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων είναι εκείνες που καταδεικνύουν αντιλήψεις του σύγχρονου αλλοτριωμένου κόσμου, αντιλήψεις που οδηγούν κυρίως τους νέους στην κατάθλιψη, την αποξένωση, την απογοήτευση μη μπορώντας να αγγίξουν την ουτοπία της ευτυχίας που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μέσα από τις αποφάσεις που παίρνουν, καθώς ο χρόνος τρέχει και μετράει αλλιώς, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους.
Μια γλυκόπικρη ιστορία, σύντομη αλλά με πολλή ουσία και βάθος που αγγίζει και προβληματίζει.
Το μυθιστόρημα “Το μέτρος της ζωής τους” της Nikki Erlick κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, περιασσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Photo by patricia serna on Unsplash
Η Κέλλη Κρητικού είναι άρθρογράφος και βιβλιοκριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα