«Ξένο χώμα»: Μία ιστορία βουτηγμένη στο αίμα, τον φόβο και την αγωνία…

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας γράφει για το μυθιστόρημα της Τζανίν Κάμμινς

Το Ακαπούλκο είναι μία βίαιη και σκληρή πόλη παρά την εξωτική ομορφιά της, που ανήκει στη νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο της χώρας του Μεξικού. Αποτελεί μία από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας, με τα καρτέλ και τους εμπόρους ναρκωτικών να έχουν παρεισφρήσει σε πληθώρα κρατικών δομών, όπως αυτή της αστυνομίας, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους της πόλης, αλλά και γενικότερα της χώρας, οι οποίοι καλούνται να μάθουν να ζουν κουβαλώντας το βάρος αυτών.

Το Ακαπούλκο λοιπόν γίνεται το μυθιστορηματικό φόντο επάνω στο οποίο η Αμερικανή συγγραφέας Jeanine Cummins κεντά τη συναρπαστική ιστορία της!

Μία ιστορία βουτηγμένη στο αίμα, τον φόβο και την αγωνία…

Η Λύδια, η κεντρική ηρωίδα της Cummins είναι παντρεμένη με έναν δημοσιογράφο, τον Σεμπάστιαν Πέρες Ντελγάδο, με τον οποίο έχει αποκτήσει τον οκτάχρονο Λούκα.  Διατηρεί το δικό της μικρό βιβλιοπωλείο στην πόλη του Ακαπούλκο. Η Λύδια έχει μία ισορροπημένη καθημερινότητα, μέχρι τη στιγμή που ένα άρθρο του συζύγου της σε μία από τις εφημερίδες της πόλης, θα γίνει η αφορμή για την έναρξη της δικής της οδύσσειας!

Το άρθρο του συζύγου της θα προξενήσει μια πληθώρα δυσάρεστων αντιδράσεων, οι οποίες θα έχουν ως συνέπεια ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα καρτέλ ναρκωτικών της πόλης να μετατραπεί σε έναν από τους πιο θανάσιμους και ορκισμένους εχθρούς της οικογένειας! Ο Σεμπάστιαν θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες της συμμορίας του εμπόρου ναρκωτικών, για τον οποίο είχε γράψει στην εφημερίδα που εργάζεται, ενώ η Λύδια με τον οκτάχρονο Λούκα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν θανάσιμα…

Το καρτέλ ναρκωτικών βρίσκεται στο κατόπι τους! Η Λύδια θα πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, με εκείνα τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, για να καταφέρει να διασφαλίσει τόσο τη δική της ζωή, όσο και τη ζωή του παιδιού της. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο το γνώριμο και οικείο περιβάλλον του Ακαπούλκο και να βρεθούν όσο πιο μακριά γίνεται από τους διώκτες τους. Βασικός τους στόχος να καταφέρουν να διανύσουν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα, να διασχίσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε αμερικανικό έδαφος. Μόνο τότε θα είναι ασφαλείς!

Ταξιδεύοντας κυρίως με τα πόδια, αλλά και σκαρφαλωμένοι στις στέγες βαγονιών, που απαρτίζουν τα εμπορικά τρένα του Μεξικού μιας και δεν υπάρχουν επιβατικά τρένα, η Λύδια με τον Λούκα θα συναντήσουν μία πληθώρα Μεξικανών πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και να διαφύγουν από τη χώρα. Χιλιάδες παράνομοι Μεξικανοί μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή να φτάσουν στον προορισμό τους, διασχίζουν τη μεθοριακή γραμμή, ελπίζοντας να ξεφύγουν από τη βάναυσή καθημερινότητα τους, καθημερινότητα πλημμυρισμένη στον φόβο και τον τρόμο που σκορπούν αφειδώς τα καρτέλ ναρκωτικών, σε μία προσπάθεια ένδειξης της υπεροχής τους έναντι των κρατικών θεσμών!

Η Jeanine Cummins χωρίς ίχνος υπερβολής και με διάθεση να αναδείξει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της, συνθέτει ένα καταιγιστικό, όσον αφορά την πλοκή του μυθιστόρημα, μυθιστόρημα που σοκάρει μέσα από τις βάναυσες αλήθειες που αποκαλύπτει.  

Με πηγαία ειλικρίνεια η Cummins αναπαριστά δίχως να ωραιοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις την καθημερινότητα μίας χώρας που σταδιακά πεθαίνει. Την καθημερινότητα μίας χώρας στους κόλπους της οποίας καθημερινά εξαφανίζονται και δολοφονούνται άγρια χιλιάδες άνθρωποι, με τα καρτέλ ναρκωτικών να επιφέρουν σιγά-σιγά την κρατική διαφθορά, σκορπώντας τη βία και γεννώντας το θάνατο, με τους Μεξικανούς πολίτες να τρέμουν για την ίδια τους τη ζωή! Και αυτή η ειλικρινής προσέγγιση της συγγραφέως είναι τελικά που αφοπλίζει τον αναγνώστη!

Οι σελίδες περνούν, τα συναισθήματα του αναγνώστη κλιμακώνονται, η αγωνία χτυπά κόκκινο! Η Αμερικανή συγγραφέας, παρότι δημιουργεί ένα αμιγώς στιβαρό κοινωνικό μυθιστόρημα μέσα από το οποίο αναδεικνύει τις παθογένειες της μεξικανικής κοινωνίας, οι οποίες είναι στενά συνυφασμένες με την παρουσία των καρτέλ ναρκωτικών και την έξαρση της εγκληματικότητας, συνθέτει ταυτόχρονα και μια καταιγιστική περιπέτεια που κόβει την ανάσα, με τον αναγνώστη να αγωνία για την τύχη των ηρώων!

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Cummins δεν το κρύβω πως υπήρξαν σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης τα οποία άγγιξαν ευαίσθητες πτυχές μου και με συγκίνησαν βαθιά, κι αυτά δεν είναι άλλα από εκείνα όπου η ανθρωπιά και η καλοσύνη των ανθρώπων στέκονται αντάξιες των περιστάσεων, φέρνοντας μου στο μυαλό τις τελευταίες γραμμές από το μυθιστόρημα ΕΛΕΟΣ της εμβληματικής συγγραφέως Τόνι Μόρισον, οι οποίες αναφέρουν: Δεν ήταν θαύμα σταλμένο απ’ τον Θεό. Ήταν έλεος. Δοσμένο από έναν άνθρωπο.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για το μυθιστόρημα ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ, σε μετάφραση της κ. Ρηγούλας Γεωργιάδου!


Το βιβλίο «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Photo by Neslihan Gunaydin on Unsplash

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας είναι ποιητής και αρθρογράφος λογοτεχνίας. 
Η τελευταία του ποιητική συλλογή "Οι άνθρωποι στις κορνίζες" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι,
περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *